Van de raadstafel

dinsdag 27 februari 2007 20:18

We hebben donderdag 22 februari weer een hele korte raadsvergadering gehad van nog geen 30 minuten. Helaas kon Fokke Meijer vanwege ziekte nog niet aanwezig zijn. Hij verwacht in maart weer voorzichtig de draad te kunnen oppakken. Daar zijn we blij mee. We hopen dat hij zijn krachten weer mag terugkrijgen.

De Socialistische Partij heeft een nieuwe raadsvertegenwoordiger. Kitty Veuger heeft de plaats ingenomen van Paulien van Vlaanderen. Paulien, die ook fractievoorzitter was heeft vanwege gezondheidsproblemen helaas afscheid moeten nemen. We wensen haar ook vanaf deze plaats sterkte en verder herstel toe. Paul Nijssen is voor de SP de nieuwe fractievoorzitter. Die rol heeft hij vrijwel vanaf het begin van deze raadsperiode ingenomen.

De raadsagenda van deze maand heeft alleen akkoordstukken. Dat betekent dat in de commissievergadering de stukken zover waren doorgesproken dat zij rijp voor de raadsvergadering waren voor besluitvorming en dat alle fracties kunnen instemmen met de voorstellen. Tenminste dat dachten we.

Op 3 onderwerpen wil ik kort inzoomen:

  1. a. Er is een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om ook begraafplaatsen in Swifterbant en Biddinghuizen te ontwikkelen. Helaas blijkt uit dit onderzoek, (ze noemen het quick scan; waarom dan niet in goed Nederlands snel onderzoek noemen?) dat het financieel voor de bewoners van beide genoemde dorpen niet haalbaar is om je geliefde in het eigen dorp te begraven. De tarieven moeten met tientallen procenten omhoog, wanneer alle kosten worden doorberekend. Ook de fractie van ChristenUnie wil zoveel mogelijk streven naar betaalbare kostendekkende tarieven. Dat betekent dus dat de begraafplaats in Dronten verder zal worden ontwikkeld en worden aangepast.
  2. b. Tot onze verrassing heeft wethouder De Koning de zienswijzen in het kader van art. 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor een vroegijsbaan bij Biddinghuizen (Dorhout Mees) ingetrokken. Het voorstel leek hem bij nader inzien onvoldoende rijp voor besluitvorming. Omdat de ijsbaan eigenlijk 1 december aanstaande al open zou moeten zijn, wil de wethouder het voorstel snel aanpassen en opnieuw indienen in de gemeenteraad. De fractie zal dit kritisch tegen het licht houden. Het is maar de vraag of dit krappe tijdpad wel haalbaar is. We willen ons niet op glad ijs begeven.
  3. c. In de commissievergadering van 8 februari is uitvoerig gediscussieerd over de onttrekking pad De Rede-Walvisstraat in Dronten aan het openbaar verkeer. Voor de duidelijkheid: niet het pad naast de Rabobank, maar het pad naast Countus is hier aan de orde. Ik merk in de vele gesprekken over dit onderwerp dat veel mensen het verkeerde pad op het oog hebben. De voormalige eigenaar van de Gouden Ploeg, dhr. Troisfontaine heeft in de onderhandelingen bedongen dat dit pad zijn eigendom wordt. De gemeenteraad heeft het laatste woord, ook hierin en beslist zelf of, hoe en wanneer hierin meegegaan moet worden. Hier spelen veel belangen een rol, denk aan de mensen die via dit pad het centrum ingaan, denk aan Countus die ook aan het pad zit en dat pad ook voor hun klanten wil behouden. Denk ook aan de taaie onderhandelingen in Biddinghuizen, waar dit pad zeer onverwachts een belangrijke rol heeft gekregen. Dhr. Troisfontaine wil hier kennelijk bouwen. De vraag is ook voor onze fractie ten koste waarvan of ten gunste waarvan? In april zal het College met een verder uitgewerkt voorstel terugkomen. Dan is de gemeenteraad weer aan zet. Wie weet hebben Countus, Troisfontaine en de gebruikers van dit pad elkaar ook eens op dit pad of ergens anders gesproken.

26 februari 2007,
Jaap Oosterveld.

« Terug

Reacties op 'Van de raadstafel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.