Van de raadstafel

maandag 02 april 2007 14:48

De raadsvergadering van maart leek eerst een vrij kleine agenda op te leveren, maar de laatste dagen voor de raadsvergadering (29 maart) werden er nog verschillende punten toegevoegd.
Groen Links vroeg een interpellatie aan over handhaving en de Partij van de Arbeid over de communicatie Groenvoerdrogerij. Daarnaast waren er 3 moties niet aan de orde van de dag. Zowel interpellaties, waarbij vragen gesteld kunnen worden aan het College, als moties niet aan de orde van de dag, kunnen heel laat worden aangevraagd en worden aan het begin van de gemeenteraadsvergadering aan de agenda toegevoegd. Nu ineens 5, volgens mij de onbetwiste topper in Dronten bij een normale gemeenteraadsvergadering.

De belangrijkste onderwerpen deze avond volgens de fractie:

  1. Financiering 1e en 2e fase van de N23. De eerste fase is het deel tussen de A6 en de aansluiting op de Rendierweg. Dronten zal daaraan 1 miljoen bijdragen. Lelystad draagt voor dat tracé 1.3 miljoen bij. Er is heel stevig onderhandeld. Dronten komt hier heel goed uit de onderhandelingen. Het traject uit deze fase volgt vrijwel geheel het traject van de Hanzelijn. Juist omdat deze kunstwerken (vooral viaducten) samen met de spoorlijn aangelegd kunnen worden geeft dat goede kansen. Het traject wordt ook korter trouwens. Een prima tracé naar onze mening. De knoop moest worden doorgehakt omdat de spoorlijn nu aangelegd moet worden. Anders kan niet meer geprofiteerd worden van de gezamenlijke bouw. Fase 2 is er eentje waar we kiespijn van krijgen. Het is het korte deel dat langs Dronten komt tussen aansluiting Rendierweg en Biddingringweg. Een kort stuk met vier of vijf rotondes en ingewikkelde situaties voor het verkeer naar/van de NOP langs Swifterbant en het langzame verkeer. Uiterst slecht voor de verkeersdoorstroming. Echt een zorgpunt. Er is veel gesproken over de badkuipvariant, die noordelijker aangelegd kan worden. Deze geeft voor de verkeersafwikkeling veel betere mogelijkheden. Echter het prijskaartje verraadt een bedrag met een fors aantal extra miljoenen. Daarvoor heeft Dronten op dit moment helaas niet de financiële middelen. De bijdrage van Dronten aan de 2e fase is 1.6 miljoen. U zult begrijpen dat de provincie het leeuwendeel voor haar rekening neemt, maar dat mag ook wel voor een provinciale weg. Overigens het deel naar/van Kampen, de Hanzeweg zal de komende jaren ook worden aangepakt, te beginnen met ventwegen. Dan hebben we nog bijna 2 km te gaan vanaf de provinciegrens tot aan de N50, benieuwd wanneer dat opgepakt gaat worden. Daarover zijn wij ook in gesprek met onze politieke buren.
  2. In een motie, mede ingediend door de ChristenUnie, is bepaald dat iedereen in Dronten die 65 jaar wordt een brief krijgt over o.a. de mogelijkheden van de Regeling minimabeleid. De huidige 65+ers zullen die brief ook krijgen. Het komt nogal eens voor dat deze doelgroep wel in aanmerking zou kunnen komen voor gunstige regelingen, maar er geen weet van heeft of niet weet hoe het aangepakt kan worden. De drempel wordt op deze manier gelukkig fors verlaagd.
  3. Motie van de Socialistische Partij over het zogenaamde “homohuwelijk”. De SP verzoekt het volgende: “de huidige werkwijze van de burgerlijke stand, waardoor in Dronten tot nu toe alle wettelijke toegestane huwelijken zijn voltrokken, voort te zetten en als beleidslijn vast te leggen dat het voor nieuw aan te nemen (buitengewone) ambtenaren van de burgerlijke stand niet is toegestaan te weigeren om wettelijk toegestane huwelijken te voltrekken”. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de SP dit indient. Inmiddels is het 6 jaar dat de wet aangeeft dat de gemeente ook een homohuwelijk moet voltrekken. Tot nu toe geen enkel probleem in Dronten. Toch wil de SP een soort uitsterfbeleid opstarten waarbij gewetensbezwaarde ambtenaren niet meer als ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk kan sluiten. Er lijkt wel een hetze gaande te zijn vanuit met name het COC. De SP doet daarin vrolijk mee en discrimineert daarmee een andere groep. Gelukkig lees ik dat de christelijke homobewegingen afstand nemen van dit beleid van het COC. Terecht. De ChristenUnie beziet de relatie tussen man en vrouw als de unieke relatie door God al bij de schepping ingesteld. Nu de wet van kracht is aangaande het huwelijk van hetzelfde geslacht dienen de gemeenten dat ook uit te voeren. Het gaat er om dat de gemeente een zodanige regeling treft dat aan de ene kant deze wet uitgevoerd kan worden, maar dat ook de gewetensbezwaarde ambtenaar burgerlijke stand zijn of haar ambt kan uitoefenen. Gelukkig blijkt de gemeenteraad in Dronten voldoende vertrouwen te hebben in de huidige uitvoering. 19 gemeenteraadsleden gingen niet mee met de motie van de SP. Behalve 2 stemmen vanuit de VVD bleef de SP met lege handen achter. De fractie van de ChristenUnie is erg opgelucht en dankbaar gezien deze uitkomst. Opvallend is wel dat de lokale pers hier tot nu toe nauwelijks over schrijft en wel kolommen volschrijft over beide interpellaties. De media heeft toch een sterke eigen inkleuring en eigen voorkeuren. Niet altijd de onze.

31 maart 2007,
Jaap Oosterveld.

« Terug

Reacties op 'Van de raadstafel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.