Financieel heuvelland

1016352maandag 11 januari 2010 12:00

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan: de gemeente Dronten heeft in de afgelopen vier jaar de buikriem flink moeten aanhalen. Ons huishoudboekje was niet goed op orde en de provincie stelde Dronten zelfs enkele jaren onder verscherpt toezicht. Er waren stevige maatregelen nodig om uit het financiële dal te komen. Het college heeft de mouwen opgestroopt en is aan het werk gegaan. Doel van dit alles: een sluitende meerjaren begroting (in de praktijk afgekort tot SMB).

Het resultaat mag er zijn: forse bezuinigingen zijn gerealiseerd, het personeelsbestand is ingekrompen, onderhoudsbudgetten zijn aangevuld. Ook zijn werkzaamheden uitbesteed aan bedrijven die dit beter en goedkoper kunnen dan een gemeente. Het oude spreekwoord ‘schoenmaker houd je bij je leest’ gaat hier op. Tegelijk hebben we geïnvesteerd in een betere scholing en ondersteuning van ons personeel. Met een gevoel van trots heeft het college dit project onlangs kunnen afsluiten. Samen met de coalitiefracties ChristenUnie, CDA en PvdA hebben we de weg uit het dal weten te vinden. Dat is een flinke prestatie.

Toch zijn we er nog niet, zoals al valt af te leiden uit de titel van dit stukje. Wederom zijn bezuinigingen op komst. Nog forser dan in de afgelopen jaren het geval is geweest. Dit keer als gevolg van de wereldwijde crisis, waardoor het Rijk straks vele miljarden euro’s minder te besteden heeft. Gemeenten zullen in dit lot delen. Kijkend naar de horizon, moet de meest verstandige koers worden uitgezet door het nieuwe dal dat voor ons ligt. Als het aan de ChristenUnie ligt, zal die koers duurzaam en sociaal zijn.

« Terug

Reacties op 'Financieel heuvelland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.