Weblog Jaap Oosterveld: De wereld op zijn kop: beter met de poten in de klei dan in een kaasstolp

Klompen_in_de_modderdonderdag 28 januari 2016 14:21

Wat is er aan de hand?

Het staat centraal in de politiek: decentralisaties. De nationale overheid (Kabinet Rutte 1) vindt dat gemeenten bepaalde zaken beter kunnen doen dan Den Haag. Want ten eerste zitten de lokale ambtenaren boven op de werkelijkheid en kunnen ze snel maatwerk leveren. Bovendien kunnen gemeenten dit goedkoper. Een besparing voor het Rijk dus, die meteen in de knip blijft van Den Haag.

Over welke onderwerpen gaat het dan? Het zijn er drie:

  1. Jeugdzorg gaat van provincie naar gemeenten
  2. Vrijwel alle AWBZ zorg valt nu onder de WMO, dus gemeenten.
  3. De participatiewet, zorg voor mensen bij sociale werkplaatsen, en WAjongeren, van UWV naar gemeenten

Hoe heeft de gemeente Dronten dit opgepakt en uitgevoerd? Goed en snel. En in goed overleg met de stichting Overlegorgaan Belangenbehartiging Dronten OBD (www.obd-dronten.nl) en de vele instellingen die in Dronten actief zijn op deze gebieden.

 

De huidige balans

Financieel gezien heeft Dronten de uitgaven voor de transities goed binnen de begroting gehouden. In 2015 heeft Dronten extra financiële middelen losgekregen van Den Haag voor huishoudelijke hulp. Dus ook voor 2016 zijn er geen knelpunten te verwachten op dit gebied. Wel heeft Dronten zitten slapen als het gaat om de eigen bijdrage voor bepaalde voorzieningen, maar daarop is actie ondernomen.

Waar Dronten nog hard aan moet werken is een goede regeling voor de kwetsbare werknemers. Dit is helaas nog niet rond. De ChristenUnie heeft hier meerdere keren aandacht voor gevraagd en zal dit blijven doen.

“…Dronten heeft van oudsher meer binding met Zwolle dan met Almere…”

Qua arbeidsmarktregio gaat de voorkeur van de ChristenUnie uit naar de regio Zwolle. Daarmee heeft Dronten van oudsher meer binding dan met Almere. Bovendien zijn de economische vooruitzichten in de regio Zwolle beter. Het College is het hier mee eens, maar de coalitie durfde provincie Flevoland niet los te laten… ChristenUnie blijft de vinger aan de pols houden.

Wethouder Van Bergen: “…… zorgvragers mogen niet lijden onder financiële tekorten gemeente……”

Wethouder Van Bergen heeft op vragen van de ChristenUnie nadrukkelijk gesteld dat zorgvragers niet mogen lijden onder financiële tekorten. Bovendien staat hij borg voor kwaliteit. Beide punten zal de ChristenUnie-fractie blijven controleren.

Verder in 2016

“… vrijwilligers en mantelzorgers optimaal ondersteunen…”

Nu moeten we nog een slag dieper gaan. Transformeren. Wat betekent dat? Vrijwilligers en mantelzorgers optimaal ondersteunen om hun talenten in te zetten voor de samenleving.  Zodat er geen wachtlijsten ontstaan. We willen ook een hechtere samenwerking vanuit de kerken, moskeeën, voedselbank, verenigingen enz.

“….We willen een spa dieper de klei in, weg van de Haagse kaasstolp…”

“….We willen een spa dieper de klei in, weg van de Haagse kaasstolp…”

We willen als het ware een spa dieper in de Dronter samenleving en daarmee in de klei, weg van de kaasstolp, waarbij Den Haag meer moet leren loslaten. Dat betekent ook maatwerk, zodat het in Dronten anders geregeld kan worden dan in Druten of Dronrijp. Alle Drontenaren hebben recht op middelen en ondersteuning om hun talenten te kunnen ontwikkelen.

 

Januari 2016, Jaap Oosterveld.

 

« Terug