Blog Piet van Voorst: Hanzekwartier, het goede tempo en de juiste volgorde?

unspecifieddinsdag 12 april 2016 19:59

Op 1 november 2011 werd de Structuurvisie Hanzekwartier gepresenteerd door ontwerpbureau BDP.Khandekar uit Deventer. Een prachtige Structuurvisie van 100 pagina’s met een interessant programma. Omdat de ontwikkeling meerdere jaren beslaat, zijn er 5 deelgebieden benoemd met een logische en heldere volgorde qua ontwikkeling. Het deelgebied Spoorzone is al in ontwikkeling met het welbekende NS-station, de school ‘Het Perron’ en de ontwikkeling van plannummer 123 Scholenzone dat recent werd behandeld in een commissievergadering.

Streep door volgorde

De geplande volgorde was om vanaf het Station naar het centrum toe het Hanzekwartier te ontwikkelen. Maar hier is een streep doorheen gehaald. Want op 4 juni 2015 heeft het College een handtekening gezet onder een intentieovereenkomst met ontwikkelaar en bouwbedrijf Van Wijnen voor het ontwikkelen van het mooiste - en waarschijnlijk ook het duurste - deel van het Hanzekwartier, namelijk het Havengebied. Dit deelgebied zou juist als laatste worden ontwikkeld. Dit omdat de achterliggende deelgebieden nu eenmaal minder goed verkoopbaar zijn. We begrijpen dat vaart wordt gemaakt om snel het mooiste deelgebied te ontwikkelen, want daarmee kan het College goede sier maken. Maar of dit ook op langere termijn duurzaam en slim ondernemen zal blijken te zijn, is de vraag. De ChristenUnie zet hier in ieder geval grote vraagtekens bij!

 

 

Het collega kan goede sier maken met het snel ontwikkelen van het mooiste deelgebied….

 

Ontwikkelingen in Dronten te snel?

De Gemeente Dronten telt momenteel  40.774 inwoners. Dit is een lichte groei van 90 personen sinds januari 2016. Dat is natuurlijk positief maar lang niet genoeg om een gebied als Het Hanzekwartier - en ook het Pallet wat nu in ontwikkeling is - te vullen. Bovendien zijn er ook nog diverse ontwikkellocaties in Swifterbant en Bindinghuizen. Complicerende factor is bovendien dat het aantrekken van huurders en kopers van buiten Dronten niet zo hard loopt. Stilstand is achteruitgang  en de ChristenUnie wil zeker doorgaan met de ontwikkeling van het Havengebied. Maar gaat de ontwikkeling van het Havengebied niet te snel? En gaat dit niet ten koste van de ontwikkelingen Het Pallet en inbreidingsgebieden zoals het manegegebied of de Boeg (oude tuincentrum) die ook nog in de pijplijn zitten?

Gaat de ontwikkeling van het Havengebied niet te snel?

 

De ChristenUnie-fractie blijft er bovenop zitten om een mooi en leefbaar Dronten te ontwikkelen én te behouden. Met oog voor de (woning)marktomstandigheden, demografische factoren én de gemaakte afspraken.

« Terug

Reacties op 'Blog Piet van Voorst: Hanzekwartier, het goede tempo en de juiste volgorde?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.