Speerpunt Jeugdzorg & Eigenkracht

eigenkrachtdonderdag 13 februari 2014 22:44

Zelf aan het stuur wanneer je hulp nodig hebt.  De ondersteuningsvraag moet aansluiten bij eigen wensen en mogelijkheden van het eigen netwerk.

Door de decentralisatie komen heel wat taken op het bordje van de gemeente. Vooral in het sociale domein verandert er veel. De gemeente krijgt door de overheveling van jeugdzorg en passend onderwijs nieuwe taken en bevoegdheden. Ook de overheveling van de AWBZ functies begeleiding en persoonlijke verzorging naar de WMO en de uitvoering van de nieuwe participatiewet zorgt voor een uitbreiding van het gemeentelijke takenpakket.

Maar ook voor de mensen waar het om draait verandert er heel veel. Niet alleen de organisaties die deze zorg nu voor hun rekening nemen hebben zorgen over deze ontwikkeling, maar ook cliënten. Hoe zal het gaan als de gemeente de jeugdzorg voor haar rekening gaat nemen. Kunnen we nog wel de zorg krijgen die we nu ook ontvangen. En heb ik nog wel wat te kiezen?

De ChristenUnie wil ervoor zorgen dat cliënten zelf aan het roer blijven zitten als zij bij de gemeente om hulp aankloppen. Dat zij worden geholpen op een manier die bij hen past. Ook is de ChristenUnie erg enthousiast over de mogelijkheden van EigenKracht als instrument om in te zetten. Daarmee wordt de omgeving van de client ingezet om oplossingen te zoeken om zo op eigen kracht uit de problemen te komen. Door deze manier van werken kan zwaardere zorg worden voorkomen.

De burgers die hier gebruik van maken zijn er heel tevreden over, maar wat wil je nog meer: het is hun eigen plan, hun eigen oplossing met de burger aan het roer.

Meer lezen over dit speerpunt en het complete verkiezingsprogramma? Klik hier!

« Terug