Waarom de ChristenUnie Dronten tegen het voorstel ‘Grootschalige huisvesting arbeidsmigranten’ is
1050 Plekken voor arbeidsmigranten in Dronten; het was veel in het nieuws. Voor ons als ChristenUnie Dronten is het een lastig dossier. Niet omdat we tegen arbeidsmigranten zijn. Het komt doordat er meerdere zaken door elkaar lopen. We vinden het onnodig en ongewenst hoe studentenhuisvesting en arbeidsmigrantenhuisvesting gekoppeld zijn. De raad was niet voldoende geïnformeerd, en het normale proces was genegeerd. Ook wordt het budgetrecht van de raad ontkend.
Problemen in Dronten-Noord
In de wijk Dronten-Noord wordt al lange tijd overlast ervaren van de studentenwoningen. Hier worden meer woningen dichtbij elkaar aan studenten verhuurd dan is toegestaan. Het beleid hiervoor is de laatste jaren aangescherpt, maar een aantal woningen hebben nog verhuurrechten vanuit het oude beleid. Het college had van de gemeenteraad de opdracht gekregen hier een oplossing voor te zoeken.
Behoefte aan arbeidsmigrantenhuisvesting
Het college heeft ook van de gemeenteraad opdracht gekregen om te zorgen voor voldoende huisvesting voor arbeidsmigranten. Uit onderzoek was een tekort aan plaatsen voor 1050 mensen gebleken. Eind 2022 is daarom een motie ingediend, en zonder stemming door het college overgenomen, om hiervoor ook te kijken naar mogelijkheden voor huisvesting op bedrijventerreinen. Als ChristenUnie willen wij dat arbeidsmigranten de mogelijkheid hebben om deel te zijn van de samenleving, om te integreren en volop mee te doen. Dat is beter te realiseren bij kleinschaligere locaties in of bij de bebouwde kom. Dat hebben wij toen ook in de gemeenteraad aangegeven.
Vorige collegeperiode (2018-2022)
In de vorige collegeperiode zaten VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie in het college. In die periode is een start gemaakt met de onderhandelingen met de eigenaren van studentenwoningen in Dronten-Noord. Twee eigenaren bleken serieuze interesse te hebben. Eén van hen was de familie De Regt, die veel woningen in Dronten-Noord met de 'oude vergunning' in bezit heeft. In mei 2021 werd de gemeenteraad onder geheimhouding over de lopende onderhandelingen geïnformeerd. Die onderhandelingen waren toen nog niet uitonderhandeld. Er werd breder naar oplossingen gezocht dan alleen nieuwe huisvesting voor arbeidsmigranten, bijvoorbeeld ook naar de bouw van nieuwe huisvesting voor studenten. Ook werd nog nagedacht over het uitkopen van de familie De Regt en het verhuren van die woningen door OFW, en was er nog een tweede verhuurder van studentenwoningen die interesse had om een overeenkomst hierover met de gemeente te sluiten. Op het moment dat de gemeenteraad in mei 2021 onder geheimhouding werd geïnformeerd werd ook aangegeven dat het college in 2022 nog naar de raad zou komen, vóór de overeenkomst zou worden getekend. Dit is ook de normale gang van zaken. De gemeenteraad heeft dan de mogelijkheid eigen wensen en bedenkingen bij het college aan te geven en de overeenkomst vooraf te controleren.
Didam-arrest
In november 2021 kwam er een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad over het onderhandelen van de overheid, zoals 1 gemeente, met maar 1 zelfgekozen partij: het Didam-arrest. Ook andere belangstellenden moesten kansen krijgen voor de aankoop of pacht van grond. Dit zorgde voor een pauze in de onderhandelingen zodat de gevolgen van die uitspraak konden worden uitgezocht.
Nieuwe collegeperiode (2022-2026)
Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 was er een nieuw college (Leefbaar Dronten, CDA, D66 en SP/Dronten Sociaal). Dit college heeft de onderhandelingen met familie De Regt voortgezet en de overeenkomst met hen getekend, zonder nog eerst de gemeenteraad om wensen en bedenkingen te vragen. De raad kreeg in november 2023 een Raadsinformatiebrief en werd daarmee voor een voldongen feit gezet: de collegebevoegdheid om privaatrechtelijke overeenkomsten te sluiten was leidend geworden. Er was een directe koppeling afgesproken tussen het opgeven van studentenhuisvesting (de woningen zelf blijven van familie De Regt en kunnen voor 1 huishouden nog worden verhuurd) en het bouwen van grootschalige arbeidsmigrantenhuisvesting op meerdere locaties in de gemeente. Eén (150 pers.) aan de Kromme Rijn (deze valt niet in de overeenkomst met De Regt), één (300 pers.) aan de Colijnweg en 2 x 300 personen bij de Bruggepoort (vlakbij de Lidl). Deze locaties zijn grootschaliger dan wat onze fractie binnen de bebouwde kom wenselijk vindt. En de ChristenUnie vindt ook de huidige directe koppeling tussen studenten- en arbeidsmigrantenhuisvesting onnodig en ongewenst, net als het ontbreken van mogelijkheden voor andere geïnteresseerden.
Gevolgen voor participatie en lokale democratie
Vanwege de ontbrekende participatie met inwoners en omwonenden heeft de gemeenteraad in december 2023 besloten het raadsvoorstel uit te stellen naar 2024 zodat het college nog aan de slag kon gaan met participatietrajecten. Onze fractie heeft toen inzage gevraagd in de overeenkomst en de onderliggende stukken, die nog steeds geheim waren voor de gemeenteraad. Het kostte veel moeite om de geheime stukken in te mogen zien. Dit mocht alleen in het gemeentehuis na afgeven van onze telefoon, aantekeningen maken was verboden en vragen stellen over geheime stukken bleek in eerste instantie lastig. Veel informatie kregen we vanuit de media.
De regel dat de gemeenteraad het budgetrecht heeft (dus gaat over de financiën van de gemeente) werd niet van toepassing verklaard omdat de grond die aan de familie De Regt verkocht zou worden jaren geleden vanwege de economische crisis op een waarde van 0 euro buiten de balans was geplaatst, en de grond die we pachten van het RVB voor hetzelfde bedrag wordt doorverpacht. In de kasstroom is daarom geen effect te zien. Beide stukken grond hebben een waarde van ongeveer 1 miljoen euro. Volgens ons hoort de gemeenteraad hier wel zeggenschap over te hebben.
Standpunt van de ChristenUnie
Zacht gezegd verdient de hele gang van zaken niet de schoonheidsprijs. Als ChristenUnie vinden wij deze gang van zaken schadelijk voor de lokale democratie. Met de andere oppositiepartijen VVD, PvdA en GroenLinks hebben we daarom in de raadsvergadering van 24 oktober (die hier terug te kijken is) verschillende amendementen en een motie van treurnis ingediend. Die zijn door de coalitie weggestemd.
Ons amendement om de overeenkomst met familie De Regt en het aanwijzen van locaties voor arbeidsmigrantenhuisvesting juridisch uit elkaar te halen zodat andere ondernemers en belangstellenden gelijke kansen konden krijgen heeft het ook niet gehaald. De oppositie stemde voor, de coalitie tegen. Het ontvlechten van de overeenkomst en het aanwijzen van de locaties bleek juridisch zelfs zo ingewikkeld dat de locaties niet meer voor arbeidsmigrantenhuisvesting gebruikt zouden kunnen worden, als de raad dat in de toekomst op die plekken nog wel zou willen openstellen voor meerdere geïnteresseerde ondernemers.
Met een paar wijzigingen (zoals een maximum aantal van 300 arbeidsmigranten op beide locaties Bruggepoort samen) heeft het collegevoorstel het door de steun van de coalitiepartijen wel gehaald.
Zoals het college eerder al heeft aangegeven zal nu waarschijnlijk de rechter een oordeel uitspreken over de overeenkomst. We blijven dit onderwerp daarom als fractie goed volgen.
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
Amendement CU bij voorstel De Regt arbeidsmigranten | 56,2 kB | application/pdf |
- Labels
Archief > 2024 > november
- 13-11-2024 13-11-2024 18:11 - Meer geld naar het Mantelzorgcompliment en naar de Pas van Dronten voor kinderen
- 13-11-2024 13-11-2024 17:00 - Samen bouwen aan Dronten: wonen voor iedereen
- 13-11-2024 13-11-2024 16:32 - Waarom de ChristenUnie Dronten tegen het voorstel ‘Grootschalige huisvesting arbeidsmigranten’ is