Pasen 2024

Pasen.jpgvrijdag 29 maart 2024 16:58

“ Want God rustte op de zevende dag en heiligde die, want op die dag rustte hij van heel zijn scheppingswerk “ - Gen. 2:3

Wanneer we een geliefde moeten begraven en afscheid nemen, spreken we vaak over rust: ‘rust zacht’, of ‘eeuwige rust’. Je hoeft niet meer hard te werken, te zorgen en te rennen. De handen werken niet meer, de voeten staan stil en er is niks meer te horen. Stilte, tijdloosheid. Er is geen hersenactiviteit, zal een arts zeggen. Er gebeurt natuurlijk nog van alles met het lichaam - natuurlijke processen - maar dat is een onvermijdelijk ondergaan van een biologische afbraak. De ‘aardse tent’ die, soms nog nieuw en vaker oud en versleten, voorgoed wordt ingepakt.

Morgen is het stille zaterdag. Ik stel mij dan Jezus in het graf voor: ook Zijn lichaam, niet anders het onze, werd afgebroken. Veel sneller dan bij ons het geval is, in het warme klimaat van Judea en zonder koeling. En zoals God op de sabbat rust nam na het scheppingswerk, zo rustte Hij nu ook op stille zaterdag - een sabbatsdag. Immers, aan het begin van de tijd en de werkelijkheid was Hij er al bij: alles is door Hem en voor Hem geschapen (Kol. 1:16). De schepper van hemel en aarde lag dood in het graf. Verplichte rust en onomkeerbaar - men wist toen natuurlijk ook al dat mensen niet opstaan uit de dood. Dat is ondenkbaar, onvoorstelbaar, een dwaasheid.

Maar: door de scheppende kracht van de Heilige Geest stond Jezus weer op uit de dood. Dat vieren we zondag, met Pasen. Geluid uit Zijn mond, toen hij eerst niet herkend werd: “Maria”. Zijn bewegende handen met pezen, huid, nagels en unieke vingerafdrukken waardoor Thomas zei: “Mijn Heer en mijn God”. Een vernieuwd lichaam. Rust is bij God niet eeuwig. De Heilige Geest riep Jezus wakker uit de rust die als onomkeerbaar werd gezien. Hij was de eerste die wakker werd geschud - en zeker niet de laatste. Dat is de hoopvolle boodschap van Pasen: op de jongste dag maakt de Heilige Geest iedereen wakker die bij Jezus hoort, en tot die tijd rusten ze veilig bij God.

Gezegende paasdagen gewenst, namens de fractie van de ChristenUnie Dronten,

Rien de Groot

Labels

« Terug