Dronten in verbinding

woensdag 27 juni 2012 00:00

Dronten in verbinding 

Dronten kent al een aantal jaren enkele ooievaarsnesten. Ze zijn met veel tamtam beschikbaar gesteld. Ooievaars, symbool voor het nieuwe leven. Tot nu toe zijn deze nesten zover de fractie van de ChristenUnie weet onbewoond gebleven. De hand uitgestoken naar de ooievaars……, maar ze komen maar niet. Aan de andere kant een nieuw nest van zeearenden, niet bewust uitgenodigd, maar ze voelen zich welkom en ook de fractie van de CU heet deze prachtige vogels van harte welkom. Beide vogelsoorten, gewend om hoog te nestelen en echte hoogvliegers.  

I.p.v. de bewust uitgenodigde ooievaar komt de zeearend via de achterdeur in Dronten en woont hier in deze ruime gemeente samen met 40.500 Drontenaren en vele vele andere levende wezens. Hoe zal deze gemeente er in 2013 en later uitzien vanuit het perspectief van een zeearend, hoog zwevend boven onze uitgebreide gemeente? Ook de zeearend ziet daarmee de vele mogelijkheden van de Oostrand van Dronten, een ontwikkelgebied met vele mogelijkheden. 

Aan de andere kant ziet de ooievaar tot nu toe onvoldoende perspectief in Dronten om hier te gaan wonen en een gezin te stichten. De concurrentie is kennelijk te groot. Ze komen niet en de ooievaarsnesten verkrotten. Nesten opruimen? Of met nieuw elan opnieuw uitnodigen? Hoe ziet de hoog vliegende ooievaar onze gemeente?

Vragen die niet zo maar beantwoord kunnen worden gericht op een gemeente die 50 jaar jong is. Beide vogelsoorten geven het dilemma weer waar Dronten voor staat. Gericht en gepland sturen of minder ver vooruit kijken en snel inspringen op kansen en mogelijkheden die zich voordoen? Een visie verder ontwikkelen gericht op een ogenschijnlijk maakbare samenleving in een planeconomie of een meer bruisende en creatieve gemeente die in weet te stappen wanneer het moment daar is, maar ook tijdig weet uit te stappen?

Rondkijkend zien we dan de uitnodiging van de burgemeester van Urk om een nauwere samenwerking aan te gaan met de NOP en Dronten, verbindend in de voedselsector. Of wil Dronten zich meer richten op de gemeenten die aan de Hanzelijn liggen en in het bijzonder Almere, Lelystad, Kampen en Zwolle. Of een bredere samenwerking met de partners van Tricijn/Lococensus? Of de samenwerking meer aangaan met onze goede buur Zeewolde en de gemeenten van de Noord-Veluwe? Dat betekent maatwerk op basis van specifeke onderwerpen. Maar willen we dat dan wel? Het geeft veel onduidelijkheden en vereist het onderhouden van een groot netwerk, een forse investering. 

Toch zal de gemeente Dronten hierin nadrukkelijker keuzes moeten maken. Complexe dossiers, zoals in het sociale domein, vereisen intergemeentelijke samenwerking. De verschillende samenwerkingen moeten geen verrommelend beeld geven.

De ChristenUnie wenst een nadrukkelijke samenwerking met Almere, Lelystad, Kampen en Zwolle, naast de tweede as langs de randmeren. Nauwe samenwerking met de NOP en Urk ziet mijn fractie als een brug te ver. Niet doen dus.

De verkeersstromen langs de Hanzelijn zijn ook vanuit Dronter perspectief  het grootst, daar waar de Hanzelijn een dominante rol zal spelen en in de verre toekomst de A23. Daarmee komen we bij de 2 grootste obstakels. Hoe kan het verkeer Dronten passeren, toch de badkuipvariant? Roggebot: op termijn toch een tunnel en een goede kering bij het eiland Reve? Ook al leven we nu al in het 6e magere jaar, Dronten moet zich voorbereiden op de vette jaren die verwacht mogen worden. Daarvoor is een goede verkeersafhandeling nodig. Mijn fractie wil het College vragen daar meer dan een schep aan inspanning aan toe te voegen.

Daarmee komen we ook uit bij het Openbaar Vervoer waar met de komst van de Hanzelijn veel veranderingen verwacht mogen worden in het OV en òf de Hanzelijn daarin altijd verbetering brengt is voor mijn fractie nog maar de vraag. Onduidelijk is het nog steeds gezien de mislukte aanbesteding van de consessie IJsselmond. Wel is in 2009 door Dronten de OV-visie vastgesteld en ook in 2010 door het huidige College omarmd.

Zoals in de Staten van Flevoland recent al is opgeroepen, ook aan het Dronter College het verzoek om in overleg te treden met de provincie, reizigersorganisaties en onderwijsinstellingen in Kampen en Zwolle om uitgangspunten voor een nieuwe aanbesteding helder neer te zetten. Een kans die er nog ligt, waarbij minimaal het aantal bushaltes in Dronten in stand moet worden gehouden, ook dat is verbinden, zie onze gezamenlijke motie daarover, ingediend/in te dienen door Groen Links.

Zojuist haalden we de zeer belangrijke dossiers aan in het sociale domein. Nu wethouder Langeweg helaas eieren voor zijn geld heeft gekozen, maakt de CU zich ernstig zorgen over de voortgang van de programma’s 6 en 7. “Iedereen doet mee” staat in het huidige Collegeprogramma. Hoe maakt de coalitie en het college “ruimte voor de toekomst” voor hen die nu aangewezen zijn op uitkeringen en daardoor niet optimaal participeren in deze ongekende na-oorlogse recessie? Het kan toch niet zo zijn dat we de komende tijd geregeld te horen krijgen dat belangrijke zaken zijn blijven liggen vanwege het vertrek van deze zeer gedreven wethouder, een man die fors aan de belangrijkste dossiers heeft getrokken. 

Het kan toch niet zo zijn dat wanneer het externe onderzoek over de MAU of IAU in de  Raad wordt besproken zonder dat het College voltallig is. Aan de andere kant heeft de Coalitie zich in een lastig pakket gebracht. Een CDA-wethouder met een liaison naar Leefbaar Dronten en de eis van de VVD dat de wethouders niet van buiten mogen komen. Zonder weerwoord van de VVD gaan we er van uit dat die houding ongewijzigd is.

In deze zaal is het laatste half jaar meerdere keren gesproken over het hospice. De CU ziet met de vergrijzing in Dronten dat een hospice een belangrijke ontbrekende schakel is in het op zich fraaie voorzieningenbestand van Dronten. Daarom is de CU mede-initiatiefnemer van een amendement dat door het CDA zal worden ingediend. In 2004 is door de CU hierover al een motie ingediend, maar kreeg toen helaas te weinig steun. 

De GGD bracht onlangs het rapport “Flevoland gezond” uit. Overgewicht, chronische ziektes en het minder goed in het vel zitten zijn enkele aandachtspunten. Een lichtpunt is dat de jongeren wat later beginnen te drinken. Toch maakt de CU zich zorgen over de eenvoudige mogelijkheden om goedkoop bier in de supermarkt te kunnen kopen. Meer bewegen en verantwoord drinken zijn aandachtspunten hierin. Dat moet opgepakt worden.

De kadernota 2013 laat fraai zien hoe groot de taakstelling “Te verwachten korting” van het rijk is. Het lastige is hier dat ook de gemeente Dronten niet weet waar die aan toe is. Na de verkiezingen van 12 september a.s. zal hierin meer duidelijkheid ontstaan, maar dan is de begroting van 2013 al vastgesteld. Welke stip zet je nu aan de horizon? Kan er totaal geen nieuw beleid worden ontwikkeld? Mijn fractie constateert dat de gemeente Dronten in relatie tot vele andere gemeenten er niet slecht voor staat. Vraag is dan moet er nog meer ruimte komen voor nieuw beleid? Het College heeft toch gemeend om een aanzienlijke lijst nieuw beleid te presenteren. Terecht. 

Duurzaamheid staat hierin ook prominent. De CU voelt zich nadrukkelijk verantwoordelijk voor een goede toekomst van de volgende generaties. Duurzaam en verantwoord beheer van al het goede in de schepping staat daarin centraal. Dat wil de CU vasthouden. Mijn fractie waardeert dit College t.a.v. dit dossier. Hulde.

T.a.v. recreatie zijn we blij dat het College nu de mogelijkheid van een fietsknopenpunt wil realiseren. De CU heeft daar al eerder aandacht voor gevraagd. In het verlengde daarvan wil de CU het College ook oproepen te kijken naar iets soortgelijks voor de recreatieve mogelijkheden op het water. Ook verbindingen per fiets en over het water zijn van belang.

Het afgelopen jaar is ook meerdere keren gesproken over de mogelijkheden om de pioniersbarak een nieuw leven mee te geven. Tot heden lijkt daar te weinig belangstelling voor te zijn en ziet het er naar uit dat na 1 jaar opslag dit erfgoed definitief verleden tijd is geworden. De CU betreurt dit, maar vindt wel dat dit alleen behouden kan worden wanneer er een draagkrachtige beweging vanuit de bevolking ontstaat. Hier kan gekozen worden met hoofd en voeten.

De ChristenUnie heeft in deze algemene beschouwing een keuze moeten maken uit de vele belangrijke onderwerpen. 

Terugkerend naar het begin en het perspectief van de adelaar: wij weten dat God ons wil dragen als door de vleugels van de arend die zijn jongen draagt op zijn vleugels. Deze bescherming van onze lieve God wensen wij u allen toe, nu, in 2013 maar ook in de verdere toekomst.

De fractie van de ChristenUnie Dronten

in Dronten op 21 juni 2012.

Labels

« Terug

Reacties op 'Dronten in verbinding'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.