Verbouwing gemeentehuis

Gemeentehuiswoensdag 21 november 2018 15:26

Tijdens de commissievergadering van 20 november vergaderen we eerst over een onderwerp dat in de samenleving al breed besproken is. Breed besproken, zonder dat er veel duidelijk was. Het enige dat echt duidelijk was: de hoge kosten van €24 miljoen.

Het was een ingewikkeld voorstel dat voorlag: de vernieuwbouw van het gemeentehuis. Het voorstel op zich is voor de ChristenUnie geen verrassing. Het gemeentehuis is een verouderd gebouw, niet alleen in stenen, maar ook op allerlei ander gebied. De ChristenUnie heeft in vorige raadsperioden al meermalen gehint dat het gemeentehuis niet meer van deze tijd is, zelfs geopperd het gebouw af te breken. Daarom zijn we blij dat er nu eindelijk een plan ligt.

Er wordt in dit plan echter gesproken over een enorm bedrag. Als we dan gaan lezen wat het voorstel daadwerkelijk inhoudt, dan blijkt dat er een veel breder plan voorligt dan enkel een verbouwing. Gelukkig maar, want de ChristenUnie kan echt niet instemmen met een verbouwing van 24 miljoen.

We hebben in te stemmen met de renovatie van het gebouw, in te stemmen met een budget voor vernieuwbouw, voor ICT-wijzigingen, voor ‘Het Nieuwe Werken’, voor een werkbudget en een budget tijdelijke huisvesting.

Een verbouwing is noodzakelijk. Zeker tijdens de afgelopen zomer is dat wel duidelijk geworden. Maar zoveel geld, is dat nodig? Kunnen we dat wel verantwoorden? Want er zijn scholen waar kinderen in de zomer in vergelijkbare situaties verkeren. Dat zijn ook de gehoorde reacties vanuit de samenleving op de plannen.

In de avond voorafgaande aan de commissievergadering is duidelijk geworden dat het voorstel heel goed uit te leggen valt. De ChristenUnie heeft in haar betoog aangegeven dat zij het jammer vindt dat de informatie die toen bekend werd, niet al bij de lancering van het plan duidelijk naar voren is gekomen.

Het is namelijk heel goed te verkopen als je vertelt dat het gemeentehuis gasvrij wordt, duurzaam, energieneutraal en self-supporting. Prachtig als een gemeentehuis omtrent duurzaamheid het goede voorbeeld geeft. Dat gasvrij-zijn daarom onderdeel van het plan is, kan de ChristenUnie van harte omarmen. Daarnaast worden veel materialen hergebruikt. Andere herbruikbare materialen worden verkocht om te hergebruiken. Dat spreekt de ChristenUnie erg aan.

Na de eerste termijn, de eerste ronde van reacties van de verschillende fracties, blijkt dat er meerdere vragen zijn, maar dat over het algemeen de informatieavond enorm veel duidelijkheid heeft gegeven. Natuurlijk gooien we het geld niet zomaar over de balk, maar houden we vinger aan de pols en dat vragen we ook van onze wethouder.

Tijdens de eerste termijn van de commissievergadering is het ijskoud in de raadzaal. Er wordt gevraagd of de kiepraampjes boven de tribune kunnen worden gesloten. Na tien minuten echter, als de ChristenUnie in tweede termijn aan het woord is, geven we aan dat we stiekem nu al uitkijken naar een duurzaam en energieneutraal gebouw, waar het goed toeven is. Want binnen die tien minuten is de temperatuur snel opgelopen en is het zo warm dat de raadsleden prachtige appelwangetjes hebben. Heel toepasselijk in de herfst, maar heel vervelend voor mensen die dagelijks in dit klimaat moeten werken.

De ChristenUnie kijkt uit naar een huis, waarin het goed toeven is. Voor ambtenaren, maar ook voor raadsleden en inwoners van Biddinghuizen, Swifterbant en Dronten. Een huis van en voor de gemeente. ‘Laat het huis je thuis zijn’. Laten we hopen dat iedereen, alle inwoners, zich thuis voelen in ‘ons’ huis.

Marianne Witteveen

« Terug

Reacties op 'Verbouwing gemeentehuis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.