Mei plasticvrij

Plastic afval.jpgzondag 17 mei 2020 12:57

Tijdens mijn dagelijkse rondje in het Wisentbos kan ik enorm genieten. Allereerst van de vriendelijkheid van de Drontenaren. Iedereen zegt gedag, iedereen houdt rekening met elkaar en geeft anderhalve meter ruimte. Oké, bijna iedereen. Maar genieten is het wel. Ook van de geweldige natuur. Het is de afgelopen weken prachtig weer geweest en de bomen zijn in een paar dagen tijd ontploft! Eerst die frisgroene blaadjes, die alle schakeringen groen weerspiegelen, vervolgens een keur aan bloesem, alle kleuren en vooral enorm veel geuren. Kleuren, geuren en ….helaas ook plastic.

Want tijdens die prachtige voorjaarsweken is het bos niet alleen voor hardlopers een paradijs, maar ook voor mensen die een heerlijke lunch gebruiken, keurig op anderhalve meter. Mensen die gezellig picknicken met het gezin. Ik kan genieten van mensen die alles weer in een afvalzak mee naar huis nemen. Of mensen die tijdens hun wandeling of rondje een extra zak meenemen en ZAPpen. (Zwerf Afval Pakken) Wat me zo verdrietig maakt is de groep die gewoon een hele zak naast de picknicktafel achterlaat. Als je het dan zo keurig in die tas stopt, wat is het dan een kleine moeite die tas mee te nemen. Gisteren nog stond er een zak vol afval bij de slagboom. Die laat je toch niet achter?

Ik maak me er druk over en dat heb ik al vaker gedaan. We vragen aandacht voor mei plasticvrij. Dat betekent niet dat je alleen in de maand mei oplet en misschien gaat ZAPpen. Maar ook dat je oplet op je plasticgebruik, dat je bewust bent van wat je koopt en gebruikt. Dus geen plastic tas kopen in de supermarkt, maar je eigen tas meenemen. Ook bij de groenten en fruit kun je ervoor kiezen geen of zo min mogelijk plastic te nemen. Het is lastig, een uitdaging en eerlijk is eerlijk: het lukt mij echt niet altijd. Helemaal nu niet, omdat veel zaken nu in plastic verpakt worden in verband met hygiene.  

En natuurlijk niet alleen in de maand mei, maar het klinkt zo lekker: mei plasticvrij. Dus doe mee: maak mij blij, maak Dronten plasticvrij! (maar doe het niet voor mij)

Marianne Witteveen

« Terug