Algemene beschouwingen 2024

Algemene beschouwingen Perspectiefnota 2024vrijdag 12 juli 2024 11:23

Ieder jaar net voor de zomervakantie komt het college met de plannen voor het volgende jaar. In de raadsvergadering waarin die nota wordt besproken houdt de gemeenteraad ook algemene beschouwingen. In Dronten zijn we bezig met een verandering van Kadernota naar Perspectiefnota. De inbreng van de ChristenUnie gisteravond leest u hier:

"Vanavond spreken we met elkaar over de Perspectiefnota. Een nieuwe naam voor de Kadernota, die ook een uitdaging in zich heeft: biedt Dronten perspectief. 

Want hoe geef je als gemeente je inwoners perspectief als alles piept en kraakt, als de financiën structureel op orde krijgen steeds ingewikkelder wordt? Hoe kijk je voorbij het ravijnjaar, zoals 2026 in de politiek steeds wordt genoemd? En welke visie en vooruitzichten geeft het college ons, inwoners van Dronten? Op dat punt valt deze Perspectiefnota ons tegen. Inhoudelijk ontbreekt het sociaal domein. De toekomstvisie 2050 van inwoners en college is nog niet klaar, en dus niet betrokken bij de Perspectiefnota. De gemeente staat er financieel niet goed voor, al hebben we gelukkig een forse algemene reserve die ook afgelopen jaar weer flink is gegroeid, de meerjarenraming is bepaald niet rooskleurig en helaas viel de toelichting op de meevallers uit de meicirculaire, die we begin deze week onder ogen kregen, ook niet mee na de opmerkingen daarover van de wethouder. Welk perspectief wil het college de inwoners bieden?

Voor perspectief zoekt de ChristenUnie ook in de bijbel. Hoe wordt daar vooruitgekeken naar een mooie toekomst, op een moment dat alles juist moeizaam lijkt? Een voorbeeld staat in Zacharia 8:4, waar heel ‘aards’ en beeldend gesproken wordt over die verre toekomst: 

‘Er zullen weer oude mannen en oude vrouwen zitten

op de pleinen van de stad/Jeruzalem,

ieder met zijn stok in zijn hand vanwege de hoge leeftijd.

De pleinen van de stad zullen vol worden

met jongens en meisjes

die spelen op haar pleinen.’

Dat is nog eens een perspectief! Een samenleving waar ouderen en kinderen elkaar opzoeken, waar kinderen spelen terwijl ouderen lachend toekijken. 

Als ChristenUnie willen wij dat je van zwangerschap en geboorte tot in je hoge ouderdom goed in Dronten kunt leven, dat je leven meetelt voor de ander. Vorig jaar hebben we het ook aangegeven: we misten het onderwerp ‘Waardig ouder worden’. Daarvoor heb je goede regelingen nodig voor mantelzorg, een goede WMO met aandacht voor de gevolgen van ouder worden, met ruimte voor de kracht én voor de kwetsbaarheid van ouderen. We blijven het college oproepen hier aandacht voor te hebben, ook bij het opstellen van de nieuwe begroting, en bij het schrijven van het nieuwe beleid voor het sociaal domein en voor mantelzorg. Daarom gaven we november vorig jaar het college bij de behandeling van de Programmabegroting het Manifest van de Coalitie Samenleving, met ideeën voor mantelzorg, van een passende waardering (zoals het Mantelzorgcompliment) en ondersteuning voor de mantelzorger tot knarrenhofjes als woonvorm voor ouderen. Het is een groot gemis dat dat beleid nu nog ontbreekt. 

En datzelfde geldt voor onze jongeren. We willen Samen opgroeien in Dronten en samen leven in Dronten, met gelijke kansen voor iedereen. We roepen het college op om waar mogelijk de extra mijl te lopen voor onze kinderen en jongeren. 

We zijn blij met de aanpak van energiecoaches en de hulp die mensen aan huis kunnen krijgen. Voor ons is belangrijk dat iedereen kan meedoen met de energietransitie, ook wie een smalle beurs heeft. Ook zou onze fractie graag zien dat er meer ruimte en aandacht komt in het sociaal domein en de verordeningen voor het familieplan, waarbij leidend is wat de jongere en het gezin zelf als oplossing willen bij problemen. We kijken daarom uit naar de bespreking van de nieuwe plannen voor het sociaal domein hier in de raad. Juist nu is het heel belangrijk om daarmee verder te kunnen bouwen aan Dronten als zorgzame gemeenschap. Want de ChristenUnie staat voor een samenleving waarin we naar elkaar omkijken, waar je veilig bent en waar je je veilig voelt, waar iedereen meetelt en kan meedoen. Daarvoor hebben we een gedeelde visie op Dronten nodig: wat past bij ons, wat voor samenleving willen we zijn, en welke sectoren en bedrijvigheid bieden we ruimte, zodat je hier goed kunt wonen én kunt werken, zodat ondernemers en inwoners samen een gemeenschap zijn. En je kunt hier nu ook al goed wonen en werken, we zijn daar allemaal getuige van. Veel gaat gewoon goed. De geboorte van je kind aangeven, een nieuwe ID-kaart of rijbewijs ophalen, trouwen met je geliefde: al die basistaken van de gemeente lopen vloeiend. 

Vorig jaar is een start gemaakt met het bouwen van extra woonruimte in Dronten. Die woningen zijn hard nodig. Onze fractie heeft met D66 en VVD toen een amendement ingediend om het bouwtempo te versnellen, dat is helaas niet aangenomen, maar ook het bouwtempo dat wel de bedoeling was is niet behaald. Het tekort is daardoor nog groter geworden, en ook dringender. Komend jaar blijft dit voor ons van hoge prioriteit. Een dak boven je hoofd is niet voor niets een grondrecht. Ons doel: betaalbare huisvesting voor iedereen. Ook voor arbeidsmigranten willen we bij hen passende huisvesting, waarbij we hen als mens centraal stellen. Ook statushouders en asielzoekers bieden we passende woonruimte en goede mensvriendelijke opvang. Hou daarbij de kracht van de samenleving betrokken en blijf aansluiting zoeken bij projecten als de Thuisgevers.

Afgelopen jaar hebben we ook vragen gesteld over de kosten van begraven in Dronten, en we hebben met de raad een bezoek gebracht aan de begraafplaats. Het is mooi dat onze gemeente een eigen begraafplaats heeft waar al veel ruimte is voor herinneren en herdenken. Voor onze fractie zou het nog mooier zijn als er een keuze bij komt voor onze inwoners. We denken daarvoor aan een natuurbegraafplaats. Komend jaar zal dit onderwerp samen met CDA en Leefbaar Dronten worden verkend. Ook andere partijen kunnen natuurlijk meedoen.

Voor de ChristenUnie is rust in het huishoudboekje belangrijk. Dat geldt ook voor onze inwoners; we dienen daarom één amendement in dat een kader wil meegeven aan de stijging van de gemeentebelastingen voor inwoners: ‘Denk om draagkracht inwoners’. Het college wil komen met een nota lokale heffingen en indexeringen, volgens ons past dit daar prima bij. We willen het college uitdagen om ook bij het verhogen van lasten te kijken naar de maatschappelijke effecten en om de draagkracht van onze inwoners in het oog te houden. Dit zijn niet alleen voor de gemeente maar ook voor veel gezinnen financieel lastige tijden, en als overheid moeten we verstandig omgaan met de belastingen die we hen opleggen. Door een ‘groene’ norm van dit kengetal als smart geformuleerde richtlijn in het beleid mee te nemen houden we rekening met zowel de draagkracht van gezinnen in Dronten als met de flexibiliteit van onze eigen begroting. 

Als ChristenUnie zijn we niet tevreden over het uitstel van het onderzoek naar differentiatie van de toeristenbelasting. We vinden dat ook voor heffingen als toeristenbelasting, forensenbelasting en bijvoorbeeld bouwleges analyses gemaakt moeten worden van de hoogte en effecten in relatie tot het landelijk gemiddelde. We hopen dat de voorgestelde nota lokale heffingen en indexeringen nog dit kalenderjaar aan de raad kan worden gestuurd. 

We verwachten van het college dat we bij de programmabegroting een realistische begroting zullen krijgen, en een beter sluitende meerjarenbegroting dan zoals nu voorligt. Dronten heeft dat nodig. Kom met een pakket aan maatregelen en scenario’s waaruit keuzes gemaakt kunnen worden en begin daar zo snel mogelijk mee. 

Voorzitter, ik ben nu aan het eind van deze beschouwing gekomen. Er is genoeg te doen, en er is nog meer te doen, en als je dat uitstelt (weet ik uit eigen ervaring) wordt werk niet minder. Bij alles wat jullie als college en als ambtelijke organisatie, en ons als gemeenteraad, te doen staat, willen we jullie opnieuw meegeven wat we vorig jaar als ChristenUnie ook zeiden, een zin uit het bijbelboek Prediker: doe wat je hand vindt om te doen, en doe dat met volle inzet. En: iets daarvoor staat nog iets anders: geniet ook van het leven. Als ChristenUnie Dronten wensen we jullie Gods zegen toe."

Marloes Hotting, fractievoorzitter

« Terug