Persbericht: Samenwerking werkplein Noordoost Flevoland beëindigen?

Ketelbrugdinsdag 03 maart 2009 23:07

Werkplein Noordoost Flevoland een van de 8 slechtst scorende in het hele land.

De fractie van de ChristenUnie in Dronten wenst op korte termijn boter bij de vis. Of de samenwerking met vooral het voormalig CWI, gevestigd in Emmeloord en de gemeenten Noordoostpolder en Urk komt nu goed van de grond. Zo niet, dan moet alles in het werk gesteld worden om de samenwerking met het voormalig CWI/werkplein in Lelystad gezocht te worden en die in de Noordoostpolder te beëindigen. In dat kader heeft de fractie van de ChristenUnie vandaag het College een aantal vragen gesteld en om verdere actie gevraagd. De werkloosheid stijgt helaas fors, ook in Dronten. Daarom is een goede dienstverlening nu van het grootste belang. Wat blijkt? De integrale dienstverlening komt in deze regio niet goed van de grond.

 Wat is er aan de hand?

Om dat te begrijpen moeten we even terug in de tijd.

In 2008 is in een motie het College gevraagd om nadrukkelijker intergemeentelijke samenwerking op te zoeken. Op het terrein van samenwerking met de Sociale Dienst in de Noordoostpolder en Urk was al een voorschot genomen door de regio CWI Noordoost Flevoland, waarin de 3 gemeenten al samenwerken. De start daarvan heeft een aantal jaren eerder plaatsgevonden toen de arbeidsbureaus werden gereorganiseerd en de gemeente Dronten de eigen vestiging kwijtraakte. Het zou dan logisch zijn dat de samenwerking met een goed bereikbare buurgemeente zou worden gevonden zoals met Lelystad of Kampen. Landelijk werd echter besloten dat Dronten zou aansluiten bij de vestiging in Emmeloord. Voor mensen uit met name Biddinghuizen een niet uit te leggen verandering. De werkende en werkzoekende bevolking van Dronten heeft ook veel meer aansluiting bij Lelystad en Kampen en minder met de Noordoostpolder. Door de komst van de Hanzelijn wordt dat nog eens versterkt.

In november 2008 heeft de Raad op initiatief van de ChristenUnie unaniem het College verzocht een nauwe samenwerking in de regio op te pakken op het terrein van Sociale Zaken en CWI.

Waarom aansluiting bij Emmeloord?

De fractie kent de echte argumenten niet. Wat tot nu toe niet weersproken wordt, is dat een dergelijke vestiging een minimale grootte moet hebben. Zonder Dronten heeft de regio ruim 60.000 inwoners. Met Dronten erbij ruim 100.000 inwoners. Een gemiddelde CWI heeft ruim 100.000 inwoners. In de Randstad heeft deze in de regel meer, daar buiten vaak minder inwoners.

Lelystad zelf heeft de 70.000 inwoners al gepasseerd en is daarmee wat groter. De provinciehoofdstad zonder een CWI-vestiging? Dat is moeilijk uit te leggen. De keuze vanuit landelijke perspectief is dan snel gemaakt: Dronten sluit aan bij de 2 gemeenten in de Noordoostpolder.

Wanneer de samenwerking alsnog goed van de grond zou komen en er ook mogelijkheden gevonden zouden kunnen worden om in Dronten de meeste diensten af te kunnen nemen, ondersteund door goede digitale ondersteuning, dan zou de afstand goed ondervangen kunnen worden.

Vorming van werkpleinen

Nu er in werkpleinen steeds meer samenwerking wordt gezocht tussen ex-CWI, gemeenten en het UWV wordt die samenwerking via www.samenvoordeklant.nl gepresenteerd. Wanneer die site wordt geraadpleegd blijkt dat "ons" werkplein 21 scoort op de schaal van 1 tot 100%. Eén van 8 werkpleinen in het rood scorend, of beter gezegd de samenwerking staat nog steeds compleet in de kinderschoenen. En dat terwijl die schoenen al lang niet meer passen.

Juist tijdens deze recessie is het van het grootste belang dat deze dienstverlening zo spoedig mogelijk sterk wordt verbeterd, juist "samen voor de klant" betekent alle hens aan dek en dienstbaar wezen voor de klant. Dat is wat de fractie nu wenst: samenwerking in volwassen vorm, oplossingsgericht en niet probleemgericht. De fractie van de ChristenUnie verwacht van het College duidelijke antwoorden op de 6 gestelde vragen. Wanneer de samenwerking in het werkplein in Emmeloord waar Dronten onder valt, niet snel verbetert, is aansluiting bij Lelystad logisch.

 Bijlage: vragen aan het College (Word-document, opent in een nieuw venster)

« Terug

Reacties op 'Persbericht: Samenwerking werkplein Noordoost Flevoland beëindigen?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.