Pioniersbarak

donderdag 23 juni 2011 00:00

De Stichting Geschiedschrijving Dronten wil dat de laatste pioniersbarak aan Het Kamp behouden blijft. Het gebouwtje dat nu nog wordt gebruikt door de Christengemeente Shekinah moet wijken voor de Hanzelijn. De kans dat het houten gebouwtje behouden blijft lijkt niet zo groot, want volgens de gemeente is de barak die stamt uit het begin van de jaren zestig geen historisch erfgoed.

Even googlen op barak geschiedenis dronten.

Geweldig: dit gebouwtje prijkt in de geschiedenis van 4 kerken: katholiek, evangelie gemeente, vrijgemaakt en nederlands gereformeerd. Alleen daarom zou de

barak moeten blijven bestaan, zo’n uniek gebouw wat kerkmuren kan afbreken… 

Daarnaast is er gezien de verhalen op google ook een arbeidsvoorziening in gehuisvest geweest, diverse jongerenorganisaties, diverse clubs, maar was dit bovenal een toevluchtsoord in vervlogen tijden. Veel warme, emotionele verhalen zijn op het internet te vinden. 

Waaronder dit citaat: “Ik denk er anders over dan de gemeente Dronten. Ik weet niet of het helemaal dezelfde barak is waar ik in de zeventiger jaren mijn eerste stappen bij Arbeidsvoorziening in Dronten heb gezet, maar het is vast een identieke tweelingzuster. Dat was nog eens een bouwsel!  Als iemand het halletje binnenstapte zat je te schudden op je stoel, op sommige deurposten stonden voetafdrukken omdat je een extra hefboom nodig had als de deur klemde en je kon het alleen maar warm stoken omdat de oliecrisis nog moest komen. Maar wat een ambiance! Je zat met een man of wat in een kamer, maar je zag elkaar vaker niet dan wel, vanwege de rookgordijnen die door ambtenaren en bezoekers geproduceerd werden. En als er eens een werkloze bouwvakker een echte Havana opstak, dan genoten we allemaal. Knus!”

Naast al die andere gebouwen die in de lijst zijn opgenomen verbaast de CU zich over het feit dat dit gebouw, nu juist het oudste in de gemeente Dronten, niet wordt opgenomen in de lijst. Natuurlijk zien we ook de staat waarin het zich bevindt, maar juist dat maakt dat er meer en meer over geschreven en gesproken wordt. Want juist die staat vertelt iets over de tijd waaruit het stamt. Die eerste pioniers, die blij waren met een gebouw in de grote kale vlakte. Dit gebouw heeft allerlei heftige stormen en winters overleeft. En nog steeds staat het daar(mede te danken aan de huidige bewoners die daar veel tijd en geld in hebben geïnvesteerd) Maar juist dit gebouwtje heeft sfeer, heeft historische waarde. Iets wat Dronten nou juist NOG niet heeft. En dan willen we dit ook gewoon weg doen. Omdat het vervallen is. Omdat het niet meer te herstellen zou zijn. De CU wil verder denken, meer doen, meer…

Juist omdat dit bijzonder is. Vanavond zal de ChristenUnie Dronten daarom een aantal  vragen stellen aan het college. 



« Terug

Reacties op 'Pioniersbarak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.