Weblog Marianne Witteveen: Reuring over het Plein of Reuring óp het Plein?

P1070202woensdag 17 februari 2016 21:15

Tijdens de raadsvergadering van eind januari jl. is er slechts één bespreekstuk: Plein de Rede. Dat belooft een korte vergadering te worden. Echter, iedere fractie is goed voorbereid ter vergadering getogen. Er zijn zelfs ingezonden brieven naar de krant gestuurd, zij het dan dat deze niet zijn geplaatst. Tijdens de voorbereidende commissievergadering over dit onderwerp is er al heel wat inbreng geweest, maar zijn er vooral veel vragen gesteld aan de wethouder. De fracties waren het eigenlijk eens: het is veel te duur en veel te vaag.

 

Het bespreekstuk over Plein de Rede: De fracties waren het eigenlijk eens; Het is veel te duur en veel te vaag.

 

Laat ik u even meenemen in de geschiedenis. Al rond 2009 – of is het zelfs al negen jaar geleden - diende een aantal fracties een initiatiefvoorstel in: VVD, PvdA en GL. De precieze datum is vaag en fluctueert afhankelijk van de persoon die je het vraagt. Waar het om gaat is dat er toen vanuit de raad een prachtig initiatief werd aangereikt over het Redeplein.

Nog langer geleden was de ChristenUnie de partij die begon met ‘Reuring op het Plein’. Dit idee van de ChristenUnie draait om enthousiaste betrokkenheid van Drontenaren en een laag budget. Het voorstel van de drie andere partijen bleek wat duurder. Maar het idee werd opgepakt, het college werd enthousiast en langzamerhand ging het plan volledig over de kop. Want de ideeën die voor de zomer 2015(!!) werden aangereikt vanuit het college varieerden van 500.000 euro tot bijna 2 miljoen euro. Maar de drie ideeën die waren uitgewerkt begonnen al niet onder de 500.000 euro.

 

Al voor 2009 nam ChristenUnie het initiatief voor plan ‘Reuring op het Plein’: enthousiaste betrokken burgers, beperkt budget.

 

Bedenkingen

Tijdens die commissievergadering voor de zomer afgelopen jaar mochten wensen en bedenkingen worden uitgesproken. De bedenkingen bestonden vooral uit de opmerking dat de kosten de pan uitrezen. Daarvoor kon geen enkele partij warmlopen. Immers, in een tijd van recessie en bezuinigingen kunnen we het niet verantwoorden publiek geld uit te geven aan zo'n immens plan waarin geen mensen maar stenen centraal staan.

 

Dus eigenlijk vraagt het college om een blanco cheque en blind vertrouwen in het de plannen.

 

Blanco cheque en blind vertrouwen

Terug naar de raadsvergadering van januari jl. Alleen voor de wethouder lijkt duidelijk te zijn hoe het plein eruit gaat zien; De kaders zijn niet helder en er is niet opnieuw een schaalmodel gemaakt waarvoor de raad kan kiezen. In het voorstel van het college wordt een bouwteam aangesteld, dus eigenlijk wordt er gevraagd om een blanco cheque en blind vertrouwen dat het mooi, beter en gezelliger gaat worden. Dat is eigenlijk het voorstel waarover de raad moet beslissen: mooi, beter en gezelliger. Ja, misschien nog een waterpartij, wat meer groen, een paar bankjes...

Wat bijzonder is: tijdens de vergadering lijkt alleen de VVD nog achter het collegevoorstel te staan. De ChristenUnie heeft altijd al gepleit voor ‘Reuring op het Plein’, dus dit nieuwe voorstel kan niet rekenen op onze steun. Dit kan voor veel minder geld en met inzet van burgers. Maar ook Groen Links en de Partij van de Arbeid staan sceptisch tegenover het voorstel. Zij dienen een amendement in om het college nogmaals te herinneren aan zijn eerdere toezeggingen. Of ze dienen het toch maar niét in.....

 

 Er ligt geen plan voor het Redeplein. Slechts een vaag idee. Daar is de CU tegen.

 

Genietende mensen

Hoe dan ook: een plan ligt er niet. Er ligt slechts een vaag idee. De ChristenUnie is tegen geld strooien voor plannen rondom het plein die niet helder zijn. Veel reuring over het Plein, kunnen we wel zeggen, maar óp het plein willen we liever gewoon mensen zien. Mensen die genieten van de gezelligheid, van het mooie....

« Terug

Reacties op 'Weblog Marianne Witteveen: Reuring over het Plein of Reuring óp het Plein?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.