Dronten: aantrekkelijk om te wonen en te werken?

drontenzondag 18 maart 2018 12:29

Al lang wordt gesteld dat Dronten de jongeren slecht kan vasthouden. Wanneer ze zelfstandig gaan wonen vertrekken veel jonge Drontenaren naar een plaats buiten onze mooie gemeente. Over vertrek gesproken: 6 van de 10 Drontenaren verdienen hun brood buiten de gemeentegrenzen. Het is dus een gaan en komen van heb ik jou daar. Wonen en werken dichter bij elkaar brengen is een uitdaging voor de komende Collegeperiode.

Dronten is het afgelopen jaar met nog geen 40 inwoners gegroeid. De gemeente Kampen met meer dan 600. Ook de Noordoostpolder laat een veel grotere groei zien. Dronten blijft daarin achter terwijl de winkelcentra zijn ingesteld op tenminste 46000 inwoners in onze fraaie gemeente.

In de gemeenteraadsvergadering van februari 2018, de laatste van deze periode, heeft de ChristenUnie aandacht gevraagd voor vele dertigers die klem zitten omdat zowel koop als huur lastig is. Het huidige college stelt dat het in Dronten nog wel meevalt. Vraag is of dat inderdaad zo is. Toegezegd is dat het College de vinger aan de pols zal houden en, wanneer nodig, weer nieuwe startersleningen zullen overwegen. De ChristenUnie zal de vinger aan de pols houden.

De afgelopen dagen sprak ik een vader die 2 kinderen in de regio heeft wonen. Beiden willen terug naar Dronten. Een van de twee is ook bezig een eigen bedrijf in Dronten te starten. Het ziet er naar uit dat de wachtlijst bij OFW zo lang is dat het nog langere tijd kan duren voordat een geschikte woonlocatie in Dronten gevonden kan worden.
Een andere vader sprak ik wat later. Ook hij vertelde dat enkele van zijn kinderen inmiddels weer zijn terug gekomen naar Dronten en dat de verwachting is dat er nog 1 of 2 zullen volgen: Inderdaad een grotere familie :-)

Het zijn slechts 2 voorbeelden, maar wie weet zijn dit twee voorbeelden van een nieuwe beweging. Dronten aantrekkelijk om te wonen.
Prachtig toch wanneer deze jongeren/ jonge gezinnen weer terug willen naar hun geboorteplaats Dronten? Daar ligt een opgave om dit beter mogelijk te maken. Wanneer startersleningen daarin een doorbraak kunnen geven, dan moeten we dat zeker oppakken. Wanneer families dichter bij elkaar wonen, helpt dat in veel gevallen om het omzien naar elkaar te verbeteren en een hechtere gemeenschap te vormen. Helpt u mee om dit mogelijk te maken? Een grotere ChristenUnie heeft meer mogelijkheden dat deze stem gehoord zal worden.
Stem daarom op 21 maart op lijst vier, de ChristenUnie.

Hartelijke groeten,

Jaap Oosterveld

« Terug