Koopzondagen in Dronten

Ruimte voor rust.jpgmaandag 13 maart 2023 08:56

Donderdag 9 februari is in de gemeenteraad gesproken over de koopzondagen. De VVD was vooraf met een amendement gekomen op de Winkeltijdenverordening waardoor het huidige aantal van 14 koopzondagen, dat wethouder Lap in stand wilde houden, wordt uitgebreid naar álle zondagen voor álle winkels. Het amendement had voor de vergadering al een meerderheid.
Hier ziet en leest u de bijdrage van ons raadslid Rien de Groot:

Gemeenteraadsvergadering 9 maart 2023:

Winkeltijdenwet en amendement

Bijdrage Rien de Groot:

" Laat ik beginnen met een positieve noot. We zijn blij dat er in het raadsvoorstel rekening wordt gehouden met de rust op zondagochtend, en dat er een tijd van 12 uur wordt aangehouden. Ook zijn we blij dat winkeliers niet expliciet verplicht worden op zondag open te gaan.

Tegelijkertijd vinden we het jammer dat het raadsvoorstel en dit amendement nu voor ons ligt, op deze manier. Eigenlijk zeggen het voorstel en vooral het amendement gewoon: ik moet kunnen consumeren wanneer ik dat wil. Het is een stap in de richting van een 24/7-economie. Maar we weten allemaal dat ongeremde en onbegrensde vrijheid vanzelf tegen natuurlijke grenzen aanloopt. Kijk nu maar de naar de stikstofcrisis en burn-outs onder jongvolwassenen. Begrenzing is juist heilzaam. Dat wisten de oude Grieken al, met hun matigheid als deugd. En matigheid krijgt vorm in een economie van het genoeg en een collectieve rustdag waarin iedereen gelijkwaardig rust krijgt.

Maar een overheid gaat toch niet bepalen wanneer ik mijn boodschappen mag doen? – hoor ik vaak. Een rare vraag, eerlijk gezegd, omdat we vaak wel accepteren dat de overheid op andere manieren grenzen oplegt. Ik zag een verkiezingsposter van GroenLinks in een bushokje vandaag: Boeren Helpen Vergroenen? Kan gewoon! Maar dat betekent dus ook dat er grenzen, dat er paal en perk gesteld wordt – door de overheid. Waarom mag het ‘consumerende ik’ dan geen strobreed in de weg gelegd worden? Want dat is op de achtergrond de mensvisie die speelt: de grenzeloze consument. Daarom zeggen wij nu: Inwoners helpen rusten? Kan gewoon! Door alle winkels op zondag dicht te houden en daarmee ook een gelijk speelveld te creëren. 

Het is denk ik wel duidelijk dat wij niet in kunnen stemmen met dit raadsvoorstel en amendement.

Aansluitend heb ik een paar vragen aan een aantal indieners van het amendement:

  • Aan de VVD: Bij de bekendmaking van de noodopvang Walibi maakten jullie stampij over de participatie. Waarom nemen jullie nu het rapport niet serieus, waaruit geen draagvlak blijkt voor het vrijgeven van de zon- en feestdagen? En: hebben jullie participatie met de centrumbewoners betracht? Zitten zij hierop te wachten?
  • Aan GroenLinks: Volgens mij waren jullie afwezig in de commissievergadering toen dit stuk besproken werd. Wat maakt dat jullie dit amendement mede indienen? Een economie van het genoeg en grenzen stellen aan groei zou jullie toch ook aan moeten spreken?"

Eerder werd de Winkeltijdenverordening besproken in de commissievergadering van 9 februari 2023. 

U kunt ook de inbreng van Rien de Groot in deze vergadering bekijken:

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Winkeltijdenwet en amendement.pdf45,5 kBapplication/pdfdownload

« Terug