Coalitieakkoord “Samen verder”.

Jaapzaterdag 26 april 2014 00:00

Het CDA, de VVD en Leefbaar Dronten gaven donderdagmiddag witte rook af. Zij zijn eruit en staan in de startblokken om het bestuur te gaan vormen voor de jaren 2014 tot en met 2018. “Dichtbij, eenvoudig en doeltreffend”. Je moet er maar opkomen. Samen verder. Ja dat constateert de ChristenUnie ook en “dichtbij, eenvoudig en doeltreffend”.

Ja, maar voor wie echt dichtbij? Voor wie is het eenvoudig en voor wie is het doeltreffend? Benieuwd naar de inhoud, nu 2 keer gelezen. Hierbij de eerste analyse van de ChristenUnie.

 “Samen verder”
Dezelfde drie partijen zetten de lijn voort. CDA, verreweg de grootste in Dronten geworden, VVD fors ingeleverd in stemmen en ook in zetels en Leefbaar Dronten minstens zoveel stemmen verloren dan de enige winnaar van deze drie, nl. het CDA.  In totaal een fors stemverlies van bijna 10.000 stemmen naar ruim 9000 stemmen. 15 van de nu 27 zetels, een kleine meerderheid dus met drie partijen die alle drie percentueel gezien hebben ingeleverd. De burger heeft gekozen, nl. duidelijke winst voor D66 en de ChristenUnie en ogenschijnlijk een winst voor de SP. Alleen de SP heeft 4 jaar niet meegedaan en had daarvoor 3 zetels en nu 2, dus in feite is de SP er ook op achteruit gegaan.

Samen verder, de burger heeft anders gekozen en heeft vooral de VVD fors afgestraft. Toch is duidelijk dat de coalitie in oude samenstelling een sterk VVDgezicht had. Daarmee wil deze coalitie verder. Dit lees je ook terug in het oppervlakkige akkoord. Weinig ambitie en een sterk technocratisch/financieel karakter.  Hoe zo een aantrekkelijke vestigingsplaats voor inwoners en bedrijven? Ondanks de Hanzelijn groeit Dronten niet in inwoners, ook nu niet in 2014. Nieuwe bedrijven naar Dronten? Uiterst pover. De Poort van Dronten staat wagenwijd open en er wordt geen gebruik van gemaakt. Daarmee doorgaan? Neen toch.

“dichtbij, eenvoudig en doeltreffend”
Ja logisch elke lokale overheid is het dichtste bij de burger. Die fysieke afstand is klein. Dat geldt voor elke gemeente, niets bijzonders. Nu, eenvoudig zal het zeker niet worden. De lokale overheid heeft nog nooit zo’n grote uitdaging gekregen en kan veel ambitie aan de dag leggen. Welke die ambitie is valt niet echt te lezen in het stuk van deze nieuwe coalitie. Het toetsende karakter wordt als eerste door deze beoogde coalitie in dit kader genoemd. Het luisteren naar de burger en een open houding hebben, de signalen oppakken uit de samenleving, dat is dichtbij!! Niet eenvoudig, wel een prachtige uitdaging en brengt je echt dichtbij de burger. Dat valt helaas niet terug te lezen in dit stuk.

Portefeuilleverdeling
Hans Engelvaart, Ton van Amerongen, Peter van Bergen en Piet Bleeker vormen de wethouderploeg. We hadden een kwartet en houden een kwartet. Twee vertrekken er en twee komen. Het meest opvallende is dat Leefbaar Dronten nu een wethouder zal leveren. Zij zijn nu ook echt nodig want anders heeft deze smalle coalitie geen meerderheid. Opvallend is dat de blijvende mannen vrijwel dezelfde portefeuille behouden. De nieuwkomers mogen de tanden zetten in de drie transities, het sociale domein. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdzorg naar de LD en de kolom Werk en Participatie naar het CDA.

Dat waar de grootste zorg ligt, wordt bij de kleinste partij neergelegd, daar waar de bedreigingen het grootst zijn, krijgt Leefbaar Dronten het voor de kiezen. CDA en VVD hebben zich in een riante positie geplaatst. De schatkistbewaarder blijft Ton van Amerongen, het gezicht naar buiten blijft Hans Engelvaart. Hij is wel o.a. wijk- en buurtbeheer kwijt, maar sport houdt hij vast, het gezicht van deze coalitie. Een kleinere portefeuille voor hem. Al aan het afbouwen? Gezien de zeer nauwe relatie met de sport en ASVD in het bijzonder is het de vraag of  het niet wijzer zou zijn geweest om juist dat deel een andere wethouder te gunnen.

Conclusie.
Een teleurstellend akkoord. Een wethoudersploeg die in het verleden nooit echt heeft aangetoond hart te hebben voor de 3 transities, hart te hebben voor de mensen die meer in een kwetsbare fase van hun leven verkeren.  Geen ambitie naar de medemens, wel sterk gericht op het voeren van een sober financieel beleid. De jeugdzorg, de participatiewet, de WMO en ook het passend onderwijs, het lijkt erop dat het niet hun zorg is, wel die van de ChristenUnie. De transities moeten wat opleveren, nl. meer zeggenschap voor de burger dichtbij, meer een eigen inkleuring en meer regie in onze mooie gemeente Dronten. De ChristenUnie wil graag dat Dronten een meelevende gemeente is. Dat iedere burger deel is van een groter geheel, bestrijden van de eenzaamheid en dat allen actief participeren in een aantrekkelijke samenleving met een hechte band naar het oosten.

De ChristenUnie maakt zich zorgen over het voortzetten van het VVD-beleid, iets waar de stemmende Drontenaar op 19 maart niet voor heeft gekozen. De ChristenUnie heeft uw steun nodig om echt het verschil te maken, juist nu ook na de verkiezingen en met een College dat eraan lijkt te komen met deze ambitie. Het zal voor Hans, Ton, Peter en Piet een hele uitdaging worden om dit roer nog te kunnen omgooien.

26 april 2014,

Jaap Oosterveld,

Fractievoorzitter ChristenUnie.

« Terug

Reacties op 'Coalitieakkoord “Samen verder”.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.