Plaatsen voor vluchtelingen in Dronten

Asielzoekers-4992dinsdag 10 november 2015 00:00

Omroep Flevoland berichtte dat Flevoland 1.750 plekken beschikbaar heeft voor de opvang van vluchtelingen en dat deze op korte of langere termijn beschikbaar zijn.
De provincie Flevoland heeft dat geantwoord aan Den Haag.
Eerder heeft de Raad in Dronten een motie aangenomen die mede door de ChristenUnie is ingediend. Behalve Leefbaar Dronten en de VVD stemden iedereen hiermee in.

De gemeenteraad heeft het College verzocht om, in samenwerking met het COA en het Ministerie, met de nodige creativiteit te zoeken naar mogelijkheden van tijdelijke opvang binnen de gemeente.
In oktober berichtte het College het volgende:

“Mogelijkheid ongeveer 500 vluchtelingen"

In die zoektocht zijn diverse opties de revue gepasseerd. Uiteindelijk komt het college tot de conclusie dat de mogelijkheid van de opvang van ongeveer 500 vluchtelingen voor een periode van enkele jaren de beste bijdrage kan zijn vanuit Dronten. Hierover vindt de komende weken overleg plaats met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), waarbij concreet vorm moet worden gegeven aan o.a. de volgende voorwaarden die het college stelt:

  • de veiligheid van de bewoners,
  • onderwijs voor de kinderen,
  • toegankelijkheid gezondheidszorg,
  • financiering door het rijk.

Informatie

Zodra duidelijk is dat aan deze voorwaarden kan worden voldaan zal het college nadere informatie verschaffen, waarbij informatie aan de samenleving van Dronten prioriteit nummer één heeft.

Gesprek over verlenging tijdelijke uitbreiding AZC

Naast de hiervoor beschreven optie is het college bereid de vorig jaar toegestane tijdelijke uitbreiding van het AZC Dronten te verlengen. Ook daarover vinden gesprekken plaats met het COA. Het gaat dus om totaal 1800 plaatsen in Dronten, nl. 1.000 permanent in Roggebot en 300 extra plaatsen gedurende enkele jaren en daarnaast een andere locatie voor 500 vluchtelingen. De ChristenUnie Dronten vindt dat er voor de vluchtende vreemdeling veiligheid, warmte en een goede opvang geregeld moet worden. Dronten behoort tot de grootste gemeenten van Nederland qua oppervlak. Met ongeveer 1 hectare per inwoner is er voldoende ruimte voor zo’n aantal vluchtelingen. De eisen die het College heeft geformuleerd sluiten precies aan bij die van de ChristenUnie. Bovendien pleit de fractie voor snelle procedures, zodat vluchtelingen die niet binnen de normen vallen voor asiel, zo spoedig mogelijk terug kunnen keren naar het land van herkomst.

Woningen statushouders

De ChristenUnie Dronten heeft daarnaaast vragen gesteld over de beschikbaarheid van voldoende woningen in Dronten voor statushouders. Het College heeft benadrukt dat Dronten zijn verantwoordelijkheid volledig heeft opgepakt en "bij is met plaatsing in huurwoningen'. OFW stelt op 9 november dat er geen consequenties zijn voor de wachtlijsten. Dat wil de CU nog verder uitvragen. Datzelfde geldt ook voor zorgen over radicalisering. De ChristenUnie wil dat verder uitzoeken en zal daar ook op de site en FB verder over berichten.

« Terug