Barmhartig zijn, barmhartig kunnen blijven, een plan van de ChristenUnie

IMG_8718dinsdag 26 januari 2016 07:54

Om de opvang van asielzoekers in Nederland ook op de langere termijn werkbaar te houden, ook na Keulen, dient er rekening gehouden worden met de nood van de asielzoeker én de oprecht bezorgde burger. Om die reden heeft de ChristenUnie in mei 2015, naar aanleiding van een werkbezoek aan Lampedusa, Italie, een plan van aanpak ingediend om de opvang van vluchtelingen op Europees niveau eerlijk en rechtvaardig te verdelen. Dat de vluchtelingenstroom ook haar enorme impact heeft op de Nederlandse samenleving en bestuur is echter ook evident. De ChristenUnie meent dat Nederland barmhartig moet zijn op zo’n manier dat we barmhartig kunnen blijven. De ChristenUnie doet een aantal voorstellen in dit tienpuntenplan.

De trieste beelden van overvolle vluchtelingenbootjes zijn bekend. We begrijpen waarom veel mensen het gevaar van dood en verderf willen inwisselen voor het veilige westen. Maar we zijn tegelijkertijd ook doordrongen van die ‘andere realiteit’. De beelden van een ongecontroleerde en niet afhoudende stroom aan migranten die de Europese grenzen lijken te overlopen. De berichten over de verschrikkingen in Keulen en bedreigingen van christenen en LHBT’ers in asielzoekerscentra. De angst en bezorgdheid groeit. 

Barmhartigheid lijkt hand in hand te gaan met bezorgdheid, naastenliefde met angst. Ze zijn in onze samenleving even reëel en tastbaar. Nieuwsberichten over duizenden mensen die vluchtelingen thuis willen opnemen worden in een rap tempo afgewisseld met raadsvergaderingen die ontruimd worden wegens gewelddadige protesten. 

De realiteit is dat het aantal asielzoekers dat naar Europa en Nederland komt, waarschijnlijk niet op korte termijn zal gaan afnemen. Om de opvang van asielzoekers in Nederland ook op de langere termijn werkbaar te houden dient er rekening gehouden worden met de nood van de asielzoeker én de oprecht bezorgde burger. Om die reden heeft de ChristenUnie in mei 2015, naar aanleiding van een werkbezoek aan Lampedusa, Italie, een plan van aanpak ingediend om de opvang van vluchtelingen op Europees niveau eerlijk en rechtvaardig te verdelen. Dat de vluchtelingenstroom ook haar enorme impact heeft op de Nederlandse samenleving en bestuur is echter ook evident. De ChristenUnie meent dat Nederland barmhartig moet zijn op zo’n manier dat we barmhartig kunnen blijven. Daartoe dient de ChristenUnie de volgende voorstellen voor. In de bijlage kunt u hiet document downloaden als PDF.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Tien puntenplan vluchtelingen3,3 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Barmhartig zijn, barmhartig kunnen blijven, een plan van de ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.