Blog Marloes Hotting: Ambulances in Dronten: zijn ze er snel genoeg?
Het is al jaren een aandachtspunt in Dronten: de aanrijtijden van de hulpdiensten. Regelmatig zijn er nieuwsberichten over normtijden die hier niet gehaald worden door zowel ambulance als politie. Het standaardargument is: we leven in een uitgestrekte gemeente; de hulpdiensten kunnen “gewoon” niet overal even snel zijn. Maar over heel Flevoland gezien zijn de ambulances wel snel genoeg ter plaatse. Daarom heeft de ChristenUnie afgelopen commissievergadering opnieuw aandacht gevraagd voor dit onderwerp.
Ook in Zeewolde was het groot nieuws: ambulances komen te vaak te laat. Over Dronten konden we geen cijfers vinden. Dat is jammer, want we weten nu alleen dat de norm ook hier overschreden wordt. Daarom hebben we het college schriftelijk gevraagd naar deze cijfers.
Zijn de normen arbitrair, zoals gesteld werd in de weinig tevredenstellende antwoorden die we kregen op onze schriftelijke vragen? Ja en nee.
Goede toegang tot AED’s en voldoende vrijwilligers die kunnen reanimeren: van levensbelang.
Ja: het zijn geen gezondheidsnormen maar planningsnormen. De aanrijtijd is bedoeld om de spoedeisende zorg te plannen. Bovendien is de aanrijtijd van 15 minuten niet direct gebaseerd op wetenschappelijk bewezen noodzaak. Dat betekent overigens zeker niet dat de aanrijtijd onbelangrijk is: het kan letterlijk een kwestie van leven of dood zijn. Neem bijvoorbeeld een hartstilstand: wordt er binnen 6 minuten gereanimeerd dan zijn de kansen op overleving het grootst. Die tijd redt een ambulance vaak niet. Dronten is daarom ook aangesloten bij burgernetwerk HartslagNu. Daarvoor zijn overigens nog steeds meer vrijwilligers nodig, dus geef u vooral op! Ook de toegang tot AED’s (apparatuur voor reanimatie) is van groot belang om levens te redden.
Het is niet ‘gewoon’ dat ambulances te laat zijn. Ook niet in het buitengebied!
Nee, de norm is niet arbitrair: het zijn geen toevallige normen. Het RIVM maakt modellen om te berekenen hoeveel ambulanceposten nodig zijn in Nederland. Uitgangspunt is dat met een rit van 12 minuten van de ambulancepost 97% van de mensen in het verzorgingsgebied bereikt wordt. Dat garandeert dat in een spoedgeval zeker 95% van de mensen na een 112 melding binnen 45 minuten in het ziekenhuis komt. Die norm geldt dus ook voor mensen in uitgestrekte gebieden. Daarom worden daar meer ambulances geplaatst.
Het is voor ons dus niet “gewoon” dat ambulances te vaak te laat aanwezig zijn. Dit is een zorgpunt, juist nu zorg steeds meer aan huis plaatsvindt in plaats van in verpleeg- of verzorgingstehuizen. En zeker in een AgroFood gemeente als Dronten is goede zorg in ons buitengebied van groot belang.
In AgroFood gemeente Dronten is goede zorg in het buitengebied van groot belang
De laatste keer dat het RIVM deze modellen heeft bijgesteld was in 2013. Dit jaar worden de nieuwe modellen verwacht. De vorige keer zijn er landelijk 90 extra ambulances bijgekomen. Nu heeft de Nederlandse Zorgautoriteit naar aanleiding van de berichten over ambulancediensten die te veel te laat aanwezig zijn en vanwege het jaarlijks met 4,3% stijgende beroep op de ambulancezorg de zorgverzekeraars opgeroepen om hiervoor aandacht te hebben. Zij kopen de ambulancezorg in en zijn daarom verantwoordelijk voor het halen van de gestelde normtijden. De zorgverzekeraars (in onze regio Zilveren Kruis en VGZ) hebben 2 maanden de tijd gekregen om met verbeterplannen te komen.
De ChristenUnie volgt deze ontwikkelingen met grote aandacht.
Reacties op 'Blog Marloes Hotting: Ambulances in Dronten: zijn ze er snel genoeg?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.