Bezuinigingen ja, maar hoeveel en waarop?

zaterdag 26 februari 2011 12:00

Op 25 februari kreeg ik de 1e financiele rapportage 2011 in handen. Daarin staat ook verwerkt wat de laatste effecten zijn van het rijksbeleid voor de gemeente (decemberbrief). Dit pakt gelukkig gunstig uit voor Dronten en laat een structureel voordeel zien van bijna een kwart miljoen euro. Dit is dus niet alleen voor 2011, maar ook voor 2012 en verder.

Dat scheelt toch weer 5% van het bedrag dat Dronten moet bezuinigen. Nog 19 keer een dergelijke meevaller en de wereld gaat er op dit terrein heel anders uitzien. De inzet van de ChristenUnie is om vanuit een gezonde financiële huishouding vooral de kwetsbare groepen in Dronten zoveel mogelijk uit de financiële stormwind te houden. Wanneer de deze week uitgelekte plannen van Den Haag gerealiseerd worden zullen de minima zeer fors moeten inleveren. De ChristenUnie Dronten vindt dat dit niet kan. Wel zal nog meer inzet gepleegd moeten worden om iedereen die maar even kan een plaats te gunnen op de arbeidsmarkt. Een oproep dan ook aan de werkgevers om nu echt eens werk te maken van en voor de mensen met enige beperkingen, zodat ook hun deuntje mee kunnen fluiten achter de toonbank, bureau, productiehal of in de buitenlucht op trekker of aan de schoffel.

 

Nog even terug naar de 1e fin. rapportage: er is nog een algemene reserve beschikbaar voor 2011 van bijna één en driekwart miljoen euro. Dat geldt dus alleen voor het nu lopende jaar. Toch fijn dat er nog een appeltje voor de dorst is voor dit jaar. Daar moeten we zuinig op zijn, maar ook gebruiken wanneer dat nodig is. Daar hebben we wel ideeën over.

 

Wanneer ik dit bezie en terugblik op de laatste raadsvergadering dan word ik weer boos. Boos op een coalitie die het echte, bepaald niet sociale gezicht heeft laten zien. Als vrijwel eerste bezuinigingsmaatregel is door de coalitie er doorgedrukt dat de minimaregelingen in Dronten niet meer geïndexeerd hoeven te worden. Dat betekent dus een echte bezuiniging op de echte minima. De coalitie met de VVD voorop roept dan wel dat we nog blij mogen zijn dat deze regeling blijft bestaan. Een ongehoorde en niet passende opmerking. Alternatieven in de vorm van stimulering arbeidsplaatsen, juist ook voor mensen met een geringe scholing (onze arbeidsreserve in o.a. de Wet Werk en Bijstand, de Wet Investering Jongeren en het Werkvoorzieningschap) zien wij ook niet terug. We dagen de coalitie uit.

 

Jaap Oosterveld

« Terug

Reacties op 'Bezuinigingen ja, maar hoeveel en waarop?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.