ZAPspeldjes

Mariannedinsdag 24 april 2012 00:00

Tijdens de laatste raadsvergadering verraste wethouder Engelvaart de CU  in mijn persoon met het laatste ZAPspeldje. Mijn marginale ZAPkwaliteiten noch het attenderen op de ZAPactiviteiten van andere Drontenaren zijn zodanig dat ik dat speldje heb verdiend. Ik zal dit speldje en de eer die daarbij verwoord werd met veel liefde in dankbaarheid aan de wethouder doorgeven aan de echte ZAPers. Maar tijdens het lezen van de notulen van deze vergadering werd ik weer bepaald bij ons speerpunt duurzaamheid. Niet lang geleden las ik een uitgave van de CU over duurzaamheid. Opnieuw dit boekje ter hand genomen speurde ik naar nieuwe inzichten om zodoende het speerpunt van de fractie van Dronten nieuwe impulsen te geven. 

Tijdens het lezen ontdekte ik dat ik bepaalde zinnen als feedback las. En omdat ik recentelijk heb geleerd dat je met het niet accepteren van feedback jezelf ontwikkeling onthoudt, werd ik getriggerd door de inhoud. Zo goed ben ik dus helemaal niet bezig. Het ZAPen is een besmettelijke, incidentele activiteit, plastic en papier scheiden is geen probleem…. Maar op het gebied van eten lees ik:

Voor ons als burgers liggen er volop taken, opdrachten en uitdagingen. Het begint met het ontdekken, beleven en waarderen van voedsel. Dat kan door het volgen van een cursus  basistechnieken voedselbereiding, voedingsleer en etiket lezen, waar mogelijk als onderdeel van het onderwijs. In de maaltijdkeuze en bereiding is het aan te raden de richtlijnen voor duurzame en gezonde voeding te volgen. Voedselverspilling kan verminderd door slim te kopen, koken en bewaren. Het doen van  boodschappen te voet of per fiets(oeps), met een eigen tas(hmmm) moet de norm worden. Let daarbij op de verpakking(ehhh) en doen mee aan het scheiden (yes!) of terugbrengen(…) van afval. Verdiep je in de herkomst(…) van producten en maak bewuste keuzes op basis van gevonden informatie en persoonlijke, ethische afwegingen. 

Hier stop ik. Ik zou nog wel meer uitroeptekens kunnen plaatsen. Is eten niet vaak het sluitstuk, is boodschappen niet regelmatig een snelle activiteit tussen de vele verplichtingen in onze agenda en zijn de keuzes die we maken niet veel meer pragmatische keuzes dan bewuste, op basis van persoonlijke ethische afwegingen? 

Ook hierin kunnen we samen het verschil maken. Hierin kan ik in ieder geval verschil maken. 

Labels

« Terug

Reacties op 'ZAPspeldjes'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.