Afscheid wethouder Oosterveld

Afscheid Jaap.jpgdonderdag 28 maart 2019 22:10

Op 28 maart nam de gemeenteraad officieel afscheid van wethouder Jaap Oosterveld van de ChristenUnie. Namens onze fractie richtte Marianne Witteveen het woord tot hem.

Geachte aanwezigen, beste Jaap, Betty

Als kersverse fractievoorzitter heb ik de eer een afscheidswoordje aan Jaap te mogen richten. En dat vind ik gaaf, als voorzitter, ben ik trots op, word ik enthousiast van. Maar ook verdrietig... ach, jullie kennen mij...

Jaap, dik tien jaar geleden kwam jij voor het eerst bij ons thuis. Je kwam eens polsen naar mijn mogelijkheden om me in te zetten voor de ChristenUnie. Je vroeg of ik een stukje met je mee op wilde lopen.

Meelopen, oplopen, wandelen. Dat is het thema voor Jaap. Onze overleggen vonden vaak plaats in het Natuurpark, al lopend door de natuur. Je houdt ervan om actief te zijn en verbinding te leggen en als dat kan door ergens te vergaderen en tegelijkertijd te netwerken, paste je dat heel goed.

Samen oplopen dus. En ik… ik had geen idee. Je moest me echt alles uitleggen: wat is een fractie, wat doet dan het bestuur en wat is een college? Wat is het verschil tussen commissie en raad? Wat zijn de verantwoordelijkheden van de gemeenteraad? Hoe is de financiële cyclus vormgegeven. Oja, en spreek vooral via de voorzitter... Jouw geduld was enorm. Je rust en doorzettingsvermogen ook. Want ik was niet de enige nieuwe. Er kwamen er steeds weer, steeds meer, steeds nieuwen en steeds weer was jij een geduldige leermeester.

Wat heb ik vooral gezien in jou? Je passie voor het raadswerk en je ongeremde inzet om nieuwe mensen daarvoor actief te maken. Een fractievoorzitter met passie voor het mensen meenemen in en actief maken voor het politieke handwerk. Dus mensen met hun voeten letterlijk in de klei zetten. In de polderklei! Die aan je blijft plakken, zoals jij ook bleef plakken aan de zaken die de politiek en daarmee jouw hart aangingen.

Ik vroeg diverse mensen: Wat kenmerkt Jaap?
Zij gaven aan: hij ziet mensen, wie ze zijn, hij wil hen recht doen en in hun kracht zetten. Hij is de man van het unie creëren uit verschillen. Dat is ook waar de ChristenUnie voor staat en waar ik zo enorm trots op ben. Unie uit verschillen: Prachtig! Anderen zeiden: hij verstond de kunst van het luisteren.

Jaap, jouw unieke kenmerk voor mij was: kennis! Enorm veel kennis. Jij wilde vooral weten. En je wist, weet ook heel veel. En dan niet in de zin van irritant nieuwsgierige roddeltante, maar als warm, betrokken medemens. Voor mij ben jij een actieve verbinder met een passie voor politiek en een warm mensenmens.

Ik dank je voor je betrokken meelopen al die jaren bij de ChristenUnie, ik dank je voor je persoonlijke aandacht voor een ieder van ons, voor alle wandelingen. Ik wens je nieuwe roepingen op je (wandel)pad, nieuwe uitdagingen, waar jij weer voor de volle 100% in kan meelopen en met je voeten in de klei kan gaan staan. Geniet en wees gezegend!

Marianne Witteveen

« Terug

Reacties op 'Afscheid wethouder Oosterveld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.