Bijdrage fractie ChristenUnie

woensdag 02 november 2011 00:00

Mdv, Dronten staat op de kaart. Dronten mag er wezen. Dronten nog jong, wel volwassen en dynamisch. Weinig hoogbouw, veel laagbouw, veel groen, een gemeente die uitnodigt om je te onthaasten.

Het ligt centraal in het land. Met 1 uur autorijden zijn o.a. Leeuwarden, Amsterdam, Utrecht en Arnhem bereikbaar. In de directe omgeving nauwelijks files. Eind 2012, want daar richten wij ons toch op, is met 1 uur treinen ook een groot deel van Nederland bereikbaar. Het is niet voor niets dat Dronten zoveel uitgaande pendel heeft. Er liggen grote kansen. Economische centra liggen om de hoek en relatief kwalitatief hoog wonen voor in doorsnee een lage prijs, ligt in Dronten. Veel voorzieningen en toch ook nog veilig. Een combi van wonen in Dronten en werken elders, ligt voor de hand.

Dronten vormt een mengkroes van Nederlanders die uit alle windstreken komen. Er zijn ook veel medelanders te vinden, zowel oudkomers als nieuwkomers en zowel van binnen als van buiten Europa. 

Ook Dronten ontkomt niet aan een recessie. Sinds medio 2008 is er overwegend een neergaande lijn te zien, die sombere gevoelens oproepen. 2012 vormt het vierde volledige jaar in die reeks. Zullen dit de Bijbelse 7 magere jaren zijn? Als dat zo is, dan mogen we medio 2015 een duidelijke kentering verwachten. Trouwens is dat ook het jaar waarna landelijk gezien de beroepsbevolking gaat afnemen. Dat zou ook betekenen dat dit College zich mag manifesteren tijdens de magere jaren. Toch moeten we oppassen dat het somberen niet de overhand krijgt. Een goede herbezinning op de mogelijkheden, maar ook op de kerntaken van de lokale overheid is nu echt noodzakelijk en is op zich niet verkeerd.

De komende 30 jaar treedt vooral aan de randen van Nederland een omvangrijke krimp op.

Het Planbureau voor de Leefomgeving laat in bijgaande powerpointpresentatie zien dat Dronten daarin tot diep in deze eeuw, afgezet tegen 2008 een groei kan verwachten van meer dan 20%.

Ook de ontwikkeling huishoudens laat een soortgelijk beeld zien.

En als laatste: Ook de ontwikkeling van de potentiële beroepsbevolking laat een forse groei zien in Dronten en een deel van de omgeving.

Wat leren we hieruit? O.a. dat Dronten een duidelijk groeipotentieel op meerdere terreinen bevat. Maar ook dat Dronten relatief in een sterke regio ligt waar veel mogelijkheden zijn en waar de regio Almere-Zwolle in Nederland domineert. Welke gemeente ligt in het midden van die regio? Juist: Dronten. Laten we dat vooral vasthouden en ons realiseren dat in deze gemeente dus veel kansen liggen. Dat is een positie die zelfvertrouwen geeft en die ook een sterke positie geeft in allerlei onderhandelingen. Dronten is aantrekkelijk en heeft ook voor ondernemers op vele terreinen genoeg te bieden. De hand aan de ploeg en aan het werk en niet achterom kijken bij het ploegen, zoals ook in de Bijbel valt te lezen (Lucas 9:62). Met een gevoel van eigenwaarde kom je verder.

Mdv dit is ons uitgangspunt voor ons kijken naar 2012. Het is er eentje van Dronten staat op de kaart en dat zal alleen nog onderstreept worden de komende jaren.

Dronten heeft ook veel te bieden op het terrein van arbeidskrachten. Want dat is een andere analyse: de arbeidsmarkt zal over enkele jaren een schaarste aan arbeidskrachten krijgen. Dronten heeft deze aan te bieden. Dat betekent dan wel dat het arbeidspotentieel zover mogelijk in de startblokken gezet moeten worden. Daarvoor is een sterk leer/werkbedrijf, een goede samenwerking met de werkgevers en een regionale aanpak van het grootste belang.

Mdv daar is onze 1e motie ook opgericht.

Nu heeft Dronten een zeer groot bestand in het klantprofiel zorg ingedeeld. Bijna de helft (48%)volgens de analyse in 2008 van Matchcare. Relatief ruim het dubbele (22%)van Amsterdam. Voor mijn fractie nog steeds onbegrijpelijk. Ook gezien de kansen die de komende jaren verwacht worden voor meer werkzoekenden pleiten wij voor een nieuwe analyse van juist deze populatie. Daarbij denken we aan een second opinion, zodat we meer zekerheid krijgen over de (on-)mogelijkheden van deze grote groep. Gezien de aanzienlijke belangen, is dit zeker de investering waard. Hierop is onze tweede motie gericht.

Dronten ligt in de middelste polder van Flevoland met vele kansen t.a.v. duurzaamheid. Dronten is ook al een van de gemeenten met vele windmolens. Naar onze mening zijn daar nog slagen in te maken. En willen we het College ook vragen vervolgstappen te zetten. Participeren in DEon is een van de goede mogelijkheden, gericht op meer duurzame energie. Via een motie wil de ChristenUnie het College daarin ondersteunen en oproepen om vervolgstappen te zetten. Daarom deze motie.

We hebben het over de toekomst. Dat ziet u ook terug in de powerpointpresentatie met inkijkjes naar 2040. De jeugd heeft daarbij de toekomst, zeker hier in Dronten. Zorgen baart echter het overgewicht bij vele jongeren. Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) heeft alles met preventie en jeugdzorg te maken. Een fitte jeugd is in ons aller belang. Daarom roepen wij het College op om in deze richting te bewegen. Een motie willen wij daarom indienen.

Meneer de voorzitter ook de ChristenUnie heeft intensief de kadernota bestudeerd. Er zijn heel wat bezuinigingspakketten aangereikt en daar wil de ChristenUnie ook dankbaar in sturen en bijsturen, mede in het kader van het samenwerkingsdualisme pakt de ChristenUnie de uitgereikte hand en wil een tweetal amendementen indienen.

Verdere informatie over de logopedie, in het bijzonder de screening, leert ons dat alle zorgverzekeraars dit in het basispakket hebben zitten. Wel moet een indicatie worden afgegeven door daartoe bevoegde behandelaars. Kennelijk moet het in een aantal gevallen eerst door de klant worden voorgeschoten en kan dit later gedeclareerd worden. Dit geldt ook voor de ziektekostenverzekeraar waarvan de minima in Dronten gebruik kunnen maken. Naar onze mening kan deze post in het geheel in 2012 worden geschrapt. Een geleidelijke opbouw is niet nodig. Dit is ook in die zin geen taak van de overheid.

Het tweede amendement is gericht op de welstand. Naar de mening van de ChristenUnie kan Dronten forse stappen zetten in de richting van welstandsarm beleid. Het College is dat ook al van mening, gezien de aangekondigde nieuwe welstandsnota. Op een aantal terreinen kan welstandsvrij worden ingeschoten. De gemeente Boekel is zoals bekend al een aantal jaren welstandsvrij. Een recente discussie daar in de gemeenteraad heeft de conclusie opgeleverd dat het staande beleid daar wordt voortgezet. Door forser in te zetten op welstandsarm beleid zijn besparingen te maken. Die besparing willen per 2012 verhogen met €39.000.

We blijven het een merkwaardige zaak vinden dat er een kadernota wordt aangereikt met forse maatregelen voor de minima. Toch spreekt het College over een evenwichtig pakket. Vervolgens is de Coalitie er als de kippen bij om de scherpe kanten er weer vanaf te fietsen. De CU kan niet anders concluderen dan dat hier een 1-2tje tussen college en coalitie is gespeeld, want kijkend naar met name de amendementen van de coalitie moet geconstateerd worden dat het daardoor een stuk evenwichtiger wordt. Zo kan de coalitie oogsten. Slim. Alleen wel erg betreurenswaardig dat zo met de positie van de zwakkeren in de samenleving wordt omgegaan. De ChristenUnie ziet juist het in opkomen voor de zwakkeren in de samenleving een belangrijke taak, geïnspireerd door de bijbelse grondwet.

Ook al is er over het geheel een forse mate van veiligheid gerealiseerd, de afgelopen periode zijn er volgens onze informatie toch nadrukkelijk teveel akelige zaken gebeurd in vooral de oudere wijken en vaak bij mensen van hogere leeftijd. Dit bevordert het gevoel van veiligheid niet en we vragen het College om naast de verloedering in het verkeer, ook hier te werken aan verbetering van de veiligheid en kwaliteit van leven.

Recent is Lelystad uitgeroepen tot de MKB-vriendelijkste gemeente in Flevoland. De CU wil het College uitdagen om Lelystad volgend jaar van die positie te verdringen.

Als een van de laatste punten wil de CU nog een keer de stofkammotie noemen. Het lijstje dat wij recent van u ontvingen over de bijzondere bijstand en de kostenposten die daarop vermeld worden vragen wij ons af of alles wel goed op orde is. De problemen rondom de ICT in huis geeft een beeld dat de regie niet echt in handen is en dat er nog veel werk te doen is.

Conform de spelregels moet er ieder jaar ook een meerjarenbegroting worden opgesteld. De waarde daarvan is zeer relatief, want ieder jaar zijn de bijstellingen niet van de lucht. De meicirculaire is daarin ook zo'n factor. Kampen meldt een tegenvaller van anderhalve ton. Dan moet nu ook onze wethouder van financiën toch in staat zijn om de effecten van deze circulaire voor Dronten bekend te maken.  

De CU waardeert het dat de bevolking zo nadrukkelijk wordt meegenomen bij de voorgenomen ombuigingen. Het door het College aangekondigde vervolg voedt onze belangstelling. Naar de gemeenteraad toe de vraag hoe de afstand met de 40.000 Drontenaren verkleind zou kunnen worden. We willen daar graag met de andere fracties eens over afstemmen het komende seizoen.

De CU wil voor 2012 u allen voorhouden om het anker te laten vallen in het goede Woord van God om betrouwbare raad te kunnen krijgen en wenst u Raad, College en ambtenaren.  

16 juni 2011,

Fractie ChristenUnie

Dronten.


« Terug

Reacties op 'Bijdrage fractie ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.